Quantcast
Channel: Bokens Afton i Sundsvall
Viewing all 192 articles
Browse latest View live

Björn Hellberg, Dödsdrycken

$
0
0


Björn Hellberg släpper sin senaste bok, Dödsdrycken, hos oss först av alla i Sverige, under fyra dagar 14-17 juni. Han finns i butiken och kanske utanför om det blir bra väder, kl 10-13.

De nygifta har anlänt till festen. Junisolen skiner, gästerna serveras champagne, en fyrarättsmåltid väntar, stämningen är på topp. Då, utan minsta förvarning, inträffar något ofattbart som skapar chockartad bestörtning.

Nästan exakt två år senare får polisen ett anonymt tips om ett makabert fynd i ett torp strax utanför Staden. Det finns en tydlig beröringspunkt mellan de båda händelserna. Naturligtvis kan det handla om en ren slump, men kommissarie Sten Wall anar oråd och jagar frenetiskt efter något som kan ge en logisk förklaring.

Snart drabbas den idylliska kuststaden av ännu ett våldsrelaterat fall som ställer Wall och hans kolleger inför en kuslig och svårknäckt gåta.

Dödsdrycken är den tjugotredje boken med Sten Wall i huvudrollen och den första sedan Skumrask (2013). Wall debuterade som gåtlösare redan 1981 i Gråt i mörker.

BJÖRN HELLBERG är en av Sveriges mest produktiva deckarförfattare. Han är dessutom en av världens främsta tennisexperter, en välkänd radio- och tv-profil och fyrfaldig På spåret-vinnare.

Pressröster om författarens förra bok, De hatiska: 
Björn Hellberg är en uppskattad deckarförfattare och De hatiska lär inte minska på det faktumet. Som vanligt är det sättet att formulera sig som gör en Hellbergläsare glad. Man liksom hör Björns röst i det underfundiga språkbruket. En väntad och trevlig stund."
/Dan Karlsson, Värnamo Nyheter

Som alltid ramas den spännande berättelsen in av välskrivna miljö- och personbeskrivningar. [...] En verklig bladvändare, som det är svårt att lägga ifrån sig.
/Mats Garme, Ölandsbladet

Jonas Moström och Arne Dahl, gäster på Bokens Afton, 8 september, kl 18.30

$
0
0
 


Jonas Moström

Det är valborg i Uppsala - studenternas stora högtid. Men den uppsluppna stämningen förtas när två kvinnliga studenter våldtas inom loppet av några dygn. Kort därpå hittas ännu ett offer. Den här gången är kvinnan strypt till döds och utstuderat placerad i den anatomiska teatern i en av universitetets äldre byggnader.
Oron sprider sig och polisen befarar att det kommer begås fler brutala överfall. Nathalie Svensson, Nordens främsta expert på psykopater och medlem i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, kallas in för att bistå i utredningen. Även kommissarie Johan Axberg från Sundsvallspolisen får rycka in. Han och Nathalie har precis avslutat ett fall tillsammans, och trots omständigheterna ser de fram emot att ses igen.

Mycket tyder på att det rör sig om en och samma gärningsman; offren är alla studenter, i samma ålder och förvillande lika till utseendet. Misstankarna går till en man som är dömd för flera våldtäkter sedan tidigare och nyss utsläppt från fängelset. Han saknar alibi men Nathalie anar dock att lösningen inte är riktigt så enkel. Spåren leder vidare till ett kvinnofientligt sektliknande ordenssällskap ...

Midnattsflickorär den fristående, tredje delen i serien om Nathalie Svensson och Johan Axberg.

JONAS MOSTRÖM är författare och läkare. Han debuterade 2004 med thrillern Dödens pendel. Uppföljaren Svart cirkel kom år 2006 och blev hans genombrott med över 50 000 sålda exemplar. Sedan dess har Moström även nått stora framgångar med böckerna Rymd utan stjärnor, Mirakelmannen, Evig eld, Stryparen, Storsjöodjuret, Himlen är alltid högre och Dominodöden.

Se Jonas Moströms hemsida här.

Recensioner
Lottens Bokblogg recenserar boken här.
Nils Scherman recenserar boken här.



Arne Dahl

Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor.
Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott.
Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.

Tempofyllda Utmarker visar upp en helt ny sida av Arne Dahl. Det är en roman full av försåtsmineringar och hemliga rum, den första där vi följer detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Arne Dahls hemsida hittar du här.
Läs gärna en kort novell av Arne Dahls på bara 300 ord, här.



Recensioner
Carl Erland Anderssons recension i GP, här 
Jag säger det med en gång: Arne Dahls nya kriminalroman ”Utmarker” är helt fantastisk och jag har, trots att vi inte har kommit så långt in i 2016, svårt att se att Svenska Deckarakademin kan utse någon annan bok till ”Årets bästa svenska kriminalroman”.
/Sydsvenskan

Jonas Moström och Arne Dahl är gäster på Bokens Afton, torsdag 8 september, kl 18.30. Biljetyter finns i kassan från den 15 augusti.

Roslund & Hellström, gäster på Bokens Afton 1 sept, kl 18.30

$
0
0
BÅDA SIDOR FÖRVÄNTAR SIG HANS LOJALITET. BÅDA SIDOR DÖMER HONOM TILL DÖDEN.

Han infiltrerade grov organiserad brottslighet hela vägen in i fängelse. Han avslöjades innanför murarna, lämnades att dö. Han behövde TRE SEKUNDER för att överleva. TRE ÅR senare är Piet Hoffmann fortfarande på flykt med sin familj – hans älskade fru Zofia som han inte längre kan ljuga för, och sönerna Hugo och Rasmus. Långt ifrån Sverige har han nu – på amerikanska polismyndighetens uppdrag – infiltrerat sig djupt in i kokainmaffians hjärta. Han ska, igen, möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången kämpar de på samma sida. Och skillnaden mellan liv och död är TRE MINUTER. Piet Hoffmann är tillbaka i en thriller i världsklass som rör sig mellan Sverige, USA och Colombia.



Detta är en fristående fortsättning på Tre sekunder och Roslund & Hellströms sjunde bok. Tre sekunder utsågs till Bästa Svenska Kriminalroman och vann International Dagger Award och hyllades av pressen både i Sverige och internationellt.

Foto Peter Knutson

Paret Roslund & Hellström
Anders har en bakgrund som reporter på SVT:s Rapport och nyhetschef på Aktuellt. 1999 startade han och blev även chef för det dagliga nyhetsprogrammet Kulturnyheterna.
Börge var en av initiativtagarna till KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Han är kriminalvårdsdebattör och har under många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar. Börge är även en utmärkt sångare och gitarrist, som har spelat i flera band.

Anders och Börges vägar möttes när Anders gjorde dokumentärfilmen Lås in dom. När filmen var klar fortsatte Anders och Börge att samarbeta. De märkte att de, trots många olikheter, trivdes tillsammans. De brann helt enkelt för samma frågor.

Samarbetet ledde till romanen Odjuret, som utkom 2004. Den uppmärksammades stort och nådde snart en bred läsekrets.

I dag finns Roslund & Hellströms romaner översatta till ett stort antal språk och de har både prisbelönats och kritikerrosats för sina böcker nu senast med Tre minuter, 2016, Två soldater, 2012, Tre sekunder, 2009, Flickan under gatan, 2007, Edward Finnigans upprättelse, 2006, Box 21, 2005 och Odjuret, 2004.

Anders Roslund och Börge Hellström är gäster på Bokens Afton, torsdag 1 september kl 18.30. Biljetter finns i kassan från 8 augusti.

Anita Jacobson, Det kunde ha hänt här

$
0
0


I diktsamlingen ”Det kunde ha hänt här” ger Anita Jacobson röst åt förälskelsens och passionens bitterljuva varande och det i en vardagsrealistisk stil som är lätt att fatta tycke för.


"Det kunde ha hänt här" kan ses som en fortsättning på hennes hyllade diktsamling "Varannan vecka död" som blev nominerad till Selmapriset av egenutgivarna 2015 och hamnade i topp fem med ett fint hedersomnämnande: 


"I hennes dikter gömmer sig de djupaste känslor efter en separation – vilka gestaltas i en vardagsrealistisk stil som kan mäta sig med en av våra största diktare i modern tid. /Eeva Kilpi.”  


Se Anita Jacobsons hemsida här

Möt Anita Jacobson i samband med lanseringen av hennes diktsamling, torsdag 8 augusti kl 12-13.30. Fri entré. 



      

Tjuvstart av Låna & Läs 2016/2017, 31 aug kl 18.30

$
0
0


Välkommen på tjuvstart av ”Låna & Läs 2016/2017!”

Kvällen den 31 augusti kickar vi igång årets läsfrossa!
Kom och ta del av årets titlar och köp ditt Låna & Läs-kort!

Monica Gullman kommer att berätta om årets titlar. Vi bjuder
på fika och trevlig samvaro och samtal kring böcker och läsande!

Vi börjar kl 18.30 och eventet är gratis, men du måste hämta en biljett i kassan senast kl 18 dagen före. Ta gärna med en vän!

Välkomna!

Akademibokhandeln Vängåvan
Lennart Bergström


Vad är Låna & Läs?


Under ett års tid, 1 september 2016 – 31 augusti 2017 får du tillgång till 55 nya böcker.(Se årets titlar här

Du har en bok hemma åt gången, att läsa och njuta av i din egen takt. Du kan byta bok i alla Akademibokhandelns butiker där Låna & Läs finns.

Den sista boken du lånar får du behålla! Du köper ett Låna & Läs-kort, som du visar upp när du byter bok. Som medlem i Akademibokhandelns Vänner betalar du endast 399 kr (ord. pris 499 kr)

Om du är medlem i Akademibokhandelns Vänner och har ett Låna & Läs-kort får du, utöver förmånliga vän-erbjudanden, även unika Låna & Läs-erbjudanden på Akademibokhandelns övriga sortiment. Se bara till att du har en e-postadress registrerad på ditt medlemskap.

Låna&Läs broschyren, med alla titlar, kan du se här.




Emil Maxén, seriealbumet Stor-Jobal från Krokjala

$
0
0

Emil Maxén, är 27 år från Timrå och tecknare. Han har jobbat på seriealbumet
Stor-Jobal från Krokjala på fritiden i cirka tre år och nu är det dags för publicering.




Den stornäste enstöringen Stor-Jobal hankar sig fram på att plundra ödekåkar i Inälvsdalens obygder. En dag råkar han stjäla en trollsäck med kraften att blanda samman allt animaliskt man stoppar i den. Med den förhäxade säckens hjälp är Stor-Jobal snart på god väg att bli en rik och mäktig man i bygden, men inte utan vissa komplikationer...

Inspirerad av såväl platser och kulturlandskap längs Indalsälven, som av gammal folktro, filmen Dunderklumpen och medeltida fabeldjur, har illustratören Emil Maxén skapat en skräckserie för alla åldrar med rötterna i Mellannorrlands sura jordar.


Se ut utdrag ur albumet här.

Möt Emil Maxén i samband med släppet av hans seriealbum på Höstbokfestivalen, lördag 10 sept. Se program här.


Tareq Taylor och Håkan Larsson gäster på Bokens Afton, 14 sept

$
0
0

Håkan Larssonär en av landets mest välkända vin- och matskribenter. Han var chefredaktör för Allt om mat 1993-2002, är nu redaktör för Allt om vin. och debuterade som författare med Rött, vitt, rosé som 2002 utsågs till världens bästa nybörjarbok om vin. Boken Vin och Fest utsågs av Svensk Bokkonst till en av Sveriges 25 vackraste böcker 2008. Håkan Larsson har också skrivit flera andra böcker, senast de uppskattade Fredagkväll med mat och vin, Sommarkväll med mat och vin och Lördagkväll med mat och vin.

Små festliga tilltugg till ett glas fredagsvin med vännerna? Fin trerätters på lördagkvällen? Annorlunda temafest? Eller bara en smaskig tårta till söndagsfikat med familjen? Vad du än frågar efter finns svaret i Håkan Larssons nya kokbok Hela helgen med mat och vin – över 80 nya recept väntar på dig!

När Håkan Larsson nu kommer med en ny kokbok är den en logisk fortsättning på succéerna med Fredagkväll, Sommarkväll och Lördagkväll. Lättlagade recept på råvaror du hittar överallt, vinförslag till alla rätter och naturligtvis tips på bra matlagarmusik. Allt presenterat med Håkans personliga tilltal – det känns som att ha en kompis i köket.

Hela Helgen följer det koncept Håkan har i SVT-s Gomorron Sverige på fredagarna, med hundratusentals tittare: snabblagade tilltugg, en lättgjord, smakrik varmrätt och en fräsch dessert. Varje del har sitt eget avsnitt så att läsaren kan kombinera fritt, med hjälp av den unika Menyguiden.

Dessutom har Håkan skapat ett antal temafester för både små och stora sällskap. Till exempel en plockmatsfest med tilltugg och bubbel/vin, ett skaldjursparty och en fest med julöl och glögg, där både söta och salta tilltugg förädlar kalaset.

Hela Helgen bygger vidare på ett framgångsrikt koncept där de grundläggande byggstenarna består, men i ny form och med nya ingångar. Precis som Håkan Larssons tidigare böcker präglas den inte bara av god och lättlagad mat, utan också av journalistisk spets och innovation. Boken är inte bara en kokbok utan också underhållning och vad man lite högtidligt kan kalla folkbildning – något alldeles eget i den svenska kokboksfloden.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery (BBC/TV4), Trädgårdsmåndag (SVT) samt Julkalendern 2015 (SVT).Han har tidigare skrivit fem kokböcker och driver både Slottsträdgårdens Kafé och restaurangen Kockeriet i Malmö.

För att leva ett långt och friskt liv är maten – och framför allt vardagsmaten – en viktig nyckel. Och om man frågar Tareq Taylor så ska maten inte bara vara nyttig utan den måste också vara god! För honom står njutningen likaväl som nyttigheten i fokus. Med hans hjälp är det lätt att laga läcker hälsosam mat som fungerar i vardagen.

Boken innehåller flera verktyg för att ta det där klivet mot en hälsosammare matlagning. Våga ruska om dina matvanor med hjälp av Tareq Taylors 10 gyllene regler. Följ Tareqs råd om hur du bygger upp ett bra skafferi och det blir lätt att svänga ihop en måltid, även de där kvällarna när du inte har mer än en kvart till matlagning.

Här hittar du rätter för hela dygnet och hela veckan. Från nyttiga och näringsrika frukostar, till matiga sallader, snabba måltider de där kvällarna när du inte har så mycket tid över, bra matsäck att skicka med barnen på utflykt, liksom enkla rätter att göra för många när det kommer gäster. Och inte att förglömma, maten som ger lite extra guldkant på vardagen och fredagsmyset inför helgen. Tareq rör sig mellan olika kök och influeras i sina rätter av smaker från hela världen.

Boken gör också en djupdykning i grönsakslådan där vi får lära känna de verkliga superhjältarna bland grönsaker – de absolut mest nyttiga grönsakerna näringsmässigt och hur man bäst tar vara på dem. För man behöver faktiskt inte importera superfood-råvaror från andra sidan jordklotet, de nyttigaste grönsakerna växer i våra egna jordar.


Tareq Taylor och Håkan Larsson är gäster på Bokens Afton onsdag 14 september kl 18.30. Biljetter (120 kr) finns i kassan nu.


Fredrik Westin gäst på Bokens Afton, 27 okt, 18.30

$
0
0

Fredrik Westins föreläsning heter Jag är inte Pappa till en skitunge, jag är Pappa till Stålmannen och handlar om hur han upplever sitt liv som pappa i en familj där ett av barnen har begåvats med Tourette, ADHD och Asperger, eller som Fredrik brukar kalla det - en plusmeny med extra allt.

- Mitt första riktigt livsavgörande life defining moment skedde den 6/12 år 2000
kl 16.24 då min son Olle föddes, jag har älskat honom gränslöst sedan den dagen och det begreppet har fått bekänna färg varje dag sedan dess för någonstans längst bort i det gränslösa så närmar man sig till slut en gräns som aldrig får passeras.

Fredrik har en väldigt bred bakgrund där arbeten som kommunchef, socialchef, personalchef, VD, projektledare har varvats med deltagande som låtskrivare i Litauens melodifestival, en rockkarriär, musikalskrivande och en diktsamling.

Möt Fredrik Westin på Bokens Afton. Han läser säkert några av sina dikter, men fokuserar på att berätta hur det är att vara pappa till en son som ser världen på ett annat sätt. Biljetter (100 kr) finns i kassan från 1 oktober.

Björn Rosengren gäst på Bokens Afton, 5 okt

$
0
0

Hans pappa var revolutionär, själv blev han en man i staten. Björn Rosengren växte upp i en familj där Marx satt på skrädderiets vägg och mamma skötte kassaboken. Varje öre räknades. Från barnrikehus till egna hem levde familjen Rosengren i symbios med välfärdsstaten, men redan som tonårig bilmekaniker var Björn svag för snygga kostymer och svinläderhandskar. Allt gick spikrakt uppåt, tills en midsommar då det uppdagades att TCO-ordföranden besökt en klubb som hette Tabu.

Möt en ärligare Björn Rosengren än någonsin. Följ hans väg från facket till landshövdingeposten i Norrbotten, via uppdraget som "superminister" till Stenbecksfären och rollen som riskkapitalist. Ingen annan svensk har sett fack, politik och näringsliv från insidan under mer än 50 år. Ingen kan som Björn förklara konsten att aldrig ge upp, eller hur man förblir Göran Perssons bästa vän. Tillsammans med Johan Hakelius har han författat boken om sitt liv.

Björn Rosengren är gäst på Bokens Afton, onsdag 5 oktober, kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.

Herman Lindqvist gäst på Bokens Afton, 18 okt

$
0
0




När Gustav Eriksson valdes till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet. Han lyckades skapa ett kungarike som blev grunden till det moderna Sverige. Kärven på hans vapensköld gav honom tillnamnet Vasa. Efter honom har nio regenter i Sverige och Polen haft en sådan vase i sitt vapen.


Historien om de vilda Vasarna är berättelsen om starka personligheter, kloka kvinnor, kärlek, sorgliga öden men nästan hela tiden stor dramatik. Genom generationerna går en sträng av sinnessjukdom, som ibland exploderar i våld, ibland skapar konst, stundom, leder till totalt själsligt mörker.
Herman Lindqvist berättar om familjen Vasas kamp om makten så att det är oavbrutet spännande att läsa. Hans bok är den mest kompletta krönikan över släkten Vasa som utgivits i Sverige och den innehåller mer om den polska grenen av Vasa än någon svensk bok hittills.
I dag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elizabeth av England och prins Oscar Carl Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasa-ätten.


Herman Lindqvist har skrivit sextio böcker, (De vilda Vasarnaär hans sextionde bok), och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Numera är han bosatt i Warszawa.

År 1969 debuterade han med en reportagebok om den ryska invasionen av Tjeckoslovakien. I sin skönlitterära debut Strax före deadline (1980) skildrade han sina upplevelser då de röda khmererna tog över Pnom Penh i Kambodja.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Hans serie om franska historiska personligheter började 2008 med Madame de Pompadour, ett porträtt av 1700-talsborgarflickan som blev kunglig älskarinna och fick en maktställning som få andra. Året därpå kom Jean Bernadotte, mannen vi valde, om den franske marskalken som blev vår förste kung av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, och våren 2011 kom Ludvig XIV, Solkungen.

Herman Lindqvists självbiografi om livet som journalist och författare, Mitt i allt, kom 2012. Året därpå skrev han en bok han länge velat skriva, om Sveriges och Finlands gemensamma historia: När Finland var Sverige. För den belönades han med 18 000 euro av Svenska Litteratursällskapet i Finland och med ett hedersdoktorat vid Åbo Akademi. Därefter har den flitige författaren också skrivit om Erik XIV och om Sverige som kolonialmakt, något som ingen tagit ett samlat grepp om tidigare.

Herman Lindqvist är gäst på Bokens Afton´, tisdag 18 oktober, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från 26 september.

Olof Röhlander & David Eberhard är gäster på Bokens Afton 10 okt

$
0
0


Olof Röhlanderär norrlänningen som sadlade om från elitspelare i bordtennis till mental tränare och författare, men alla historier börjar någonstans. Något som återkommer i Olofs böcker och föredrag, är kopplingen till Matfors. Det var i den trygga uppväxten utanför Sundsvall där man kunde somna mjukt i föräldrarnas famn allting tog sin början. Trots att framrutan ska vara större än backspegeln, gäller det att komma ihåg sina rötter.

En del av resan mot det Olof Röhlander gör idag förklaras av en tolv år lång bordtenniskarriär. Den mynnade ut i tre distriktsmästerskap i singel och ett SM-silver i lag med Falkenbergs BTK år 1995. Säsongen med världsmästare Stellan Bengtsson som tränare formade Olofs attityd till livet. Stellan menade att det inte är förrän du gör något fullt ut som det händer något av verkligt värde. Ska du göra det du sagt att du vill, så gör det till varje pris. Låt det kosta, menade han. När du träffar Olof märker du vilken målmedvetenhet som fortfarande genomsyrar allt han gör.

Den mentala träningen blev nästa sak som Olof tog sig an. Det skedde när han valde att gå en utbildning till licensierad Mental Tränare på Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro, där Fil Dr Lars-Eric Uneståhl är rektor. Han blev snabbt både en vän och en mentor som hjälpte Olof omsätta kunskap till kompetens och teori till färdighet. Plötsligt kunde Olof sätta ord på alla tankar och idéer han burit med sig genom åren.

Efter att sett coachen Kjell Enhager hålla ett lysande föredrag som var både roligt, inspirerande och lärorikt bestämde sig Olof för ett nytt barriärbrytande mål. Det var att han en dag skulle bli så bra på att hålla föredrag att han kunde nå fram till människor på ett liknande vis. Det handlade bara om att komma över sin talarskräck…


David Eberhard, är psykiater, författare, krönikör, föreläsare och debattör. Han är överläkare vid Psykiatri Nordost på Danderyds sjukhus. Tidigare var han överläkare vid den psykiatriska akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus.

David Eberhard har en humoristisk, tankeväckande och kanske en smula provocerande föreläsning om barnuppfostran, alla lättkränkta individer i det moderna samhället och vårt överdrivna säkerhetstänkande med behov av trygghet och kontroll.

I världens säkraste och tryggaste land (?) blir folk alltmer rädda för saker som bara nästan är farliga. Myndigheter larmar om alla möjliga faror och i synnerhet när det gäller barnen gäller det att alltid ha hängslen och livrem. Vi överbeskyddar oss mot allt, samtidigt mår människor allt sämre. Detta förklaras ofta med att det blivit stressigare i arbetslivet. Men är det verkligen förklaringen?
Det är alltid någon annans fel när det inte går som man tänkt sig

Och hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om människor som upplever sig förfördelade av småsaker. Den moderna människan tycks inte tåla oförrätter och upplever minsta ifrågasättande av den egna personen som kränkande.

Kan detta vara grundat redan i det sätt vi uppfostrar våra barn? Med vårt överdrivna säkerhetstänkande och vår rädsla att säga till barnen i tron att de ska bli känslomässigt störda för resten av livet, är risken stor att vi skapar prinsar och prinsessor som kräver sina rättigheter på arbetet utan att tänka det minsta på vilka skyldigheter de har att ge tillbaka.

Olof Röhlander och David Eberhard är gäster på Bokens Afton måndag 10 oktober, kl 18.30. Biljetter finns i kassan.

Kjell Lönnå skivrelease, lördag 8 okt, 12-13.30

$
0
0
Kjell Lönnå släpper hos oss sin senaste CD, "Mer info sen...", lördag 8 okt kl 12-13.30. Skivan innehåller Lönnås "visor och tongångar" med musik av Nordiska Kammarorkestern i arrangemang av Anders Ekdahl.

Officiellt släpp är den 14 okt i Stockholm, men Kjell Lönnå vill gärna ha en smygstart i hemmatrakten!

Även Lennart Åkermark, Nordiska Kammarorkestern, kommer att delta under signeringen.


Frukost med bokprat 16 nov

$
0
0

Bokfrukost 
med Bo Bergman, Mats Lennqvist och Monica Gullman, 
16 nov kl 08.30-10.00


Lyssna på Bo och Monica som berättar om höstens nya skönlitterära böcker och speciellt om de som är nominerade till Augustpriset.

Mats Lennqvist kommer att berätta om höstens barn- och ungdomsböcker.

Vi bjuder på en enklare frukost från kl 08.30. Bokpratet börjar kl 09.00.

Bokfrukosten är gratis men du måste hämta din biljett senast den 15 nov kl 17.00




Christina Rickardsson gäst på Bokens Afton 24 nov

$
0
0


"Jag är född i Brasiliens vildmark och bodde i en grotta tills jag var ungefär fem år gammal. Därefter flyttade min mamma och jag in till en av São Paulos många kåkstäder ? en rent livsfarlig miljö för ett barn att växa upp i. Jag fick tidigt lära mig att inte lita på polisen eller andra vuxna. Ofta fick jag klara mig själv och jag fick även ansvara för min lillebror innan jag slutligen hamnade på barnhem. Ett år senare, när jag var åtta år, adopterades jag bort till en familj i Vindeln i Västerbotten."

Christina berättar om sitt liv som gatubarn i Brasilien, om svält, misshandel och separation. Om uppväxten i Sverige och alla kulturkrockar som uppstod när hon kom till det lilla samhället i Norrland. Hur hon har bearbetat sina upplevelser i vuxen ålder och börjat bygga upp ett nytt liv. Och när hon behöver fylla på med kraft och energi har hon ett speciellt knep: Hon kastar sig ut från ett flygplan och faller fritt i sextio sekunder innan fallskärmen vecklas ut. Att landa på fötterna är bra att kunna i många sammanhang!

Det här är en berättelse om kärlek, sorg, vänskap och förlust. Christina berättar om att överleva, om hur vitt skilda världar har format henne och hur hon har kämpat för att få ihop sina två jag.


Se om TED-föreläsning (på engelska) med Christina Rickardsson här.
Läs mer om Christina Rickardsson här.

Christina Richardsson är gäst på Bokens Afton, 24 nov, kl 18.30. Biljetter (100 kr) finns i kassan.

Elisabeth Åsbrink, gäst på bokens Afton, 1 dec

$
0
0


När börjar vår tid? Vårt nu? 1947 är allt i rörelse. Allt kan fortfarande bli annorlunda.
- Den 10 februari tecknas fredsfördraget i Paris. Det andra världskriget är härmed slut. Samtidigt arbetar Europas fascister och nazister målmedvetet med att samla sig igen efter det stora nederlaget.
- Simone de Beauvoir erfar sitt livs passion, aldrig har hon känt sig så beroende av någon man. Hon börjar skriva feministbibeln Det andra könet.
- En kommitté får fyra månader på sig att lösa Palestinaproblemet.
- Christian Dior presenterar sin första kollektion, The New Look.
- FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras, bara några få känner till begreppet folkmord.
- Sonen till en egyptisk urmakare, Hasan al-Banna, önskar vrida tiden mot islam. Han inför den plan som fortfarande är jihadisternas ideal.
- I ett tyskt flyktingläger för barn vars föräldrar mördats av nazisterna, finns tioårige Joszéf. Nu ska han ensam fatta ett livsavgörande beslut- börja ett nytt liv i Palestina eller återvända till förföljelsernas Budapest? Långt senare flyr han till Sverige där han får en dotter, Elisabeth.

Av dessa till synes disparata händelser har Elisabeth Åsbrink skrivit fram berättelsen om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.

Elisabeth Åsbrink är en av våra mest namnkunniga journalister och författare. Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok Och i Wienerwald står träden kvar, som också belönades med Dansk-svenska kulturpriset 2013 och Kapuciskipriset 2014. Hon har tidigare bland annat givit ut en bok om Lars Norén och morden i Malexander, Smärtpunkten.


Omdömen

"Det är lysande."
Tidningen Vi

"Fantastiskt bra."
SVT Gomorron Sverige

"En fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser."
Dagens Nyheter

"1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven skönlitteratur. Läs den!"
Svenska Dagbladet

"En stark läsupplevelse"
Jönköpings-Posten

"Hon gör en blandning av kalla fakta och mer impressionistiska skildringar i sina nedslag jorden runt. Hon blandar storpolitik med Billie Holidays utsatthet som svartjazzsångerska i rasismens USA. Avsnitten är korta, som skärvor i en mosaik, som bit för bit bygger upp bilden av livet efter kriget. Alla de sönderslagna människorna, länderna, bitarna, formar en litterär helhet som ger en bra överblick ... Bara det jag beskrivit skulle ha gjort en utmärkt bok. Men Åsbrink tar det ett steg vidare, in i det personliga, och om sin egen judiska släkts öde under krigsåren. Med detta gör hon en historisk översikt till något personligt förankrat, direkt gripande. Den nästan svala tonen i redovisningarna av världshistorien avlöses av det mycket nära, bultande. Tidens abstraktion blir till kött. Till insikten att det är vi som är historien. Det är lysande."
Torbjörn Elensky, Tidningen Vi

"Det är svårt och knappast alltid fruktbart att sätta gränspålar mellan då, nu och sedan. Åsbrink försöker inte heller separera, vilket gör boken angelägen. Med det subjektiva snittet på tidsaxeln blir det möjligt att blicka in i en värld utan att den egna tiden upphöjs till rättesnöre. Vad som var fel då är även fel i dag. 1947 kan därför också ses som ett försök till moralisk och politisk sanering i vår egen tid med assistans av det förflutna. Åsbrink samlar ihop skärvor och lägger ett personligt pussel med allmängiltig räckvidd. Men hon målar också en fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser."
Kim Salomon, senior professor i historia vid Lunds universitet i recension i Dagens Nyheter

"Elisabeth Åsbrink har skrivit en bok om historia, som till skillnad från många andra historieböcker har en poetisk skönhet över sig ... 1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven skönlitteratur. Läs den!"
Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet

"En uppskakande dokumentär."
Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Den stora behållningen ligger i det närmast skönlitterära språket. Efter ett tag vaggas man in av Åsbrinks bitvis glimrande, närmast P O Enquistska språk, och litar på hennes urval. Hon är en skicklig berättare."
Daniel Suhonen, Expressen

" ... en bok som både är en samling tidsbilder och en sällsam tidlös mosaik som läsaren själv har att foga samman ... Elisabeth Åsbrinks 1947 är en välskriven och fängslande bok. Men framförallt fascinerar den genom att öppna så många skilda och samtidigt hopkopplade berättelser."
Wilhelm Agrell, Sydsvenskan

"Fantastiskt bra. Elisabeth Åsbrink har en analytisk skärpa som jag tycker om. Hon har också förmågan att berätta små och stora berättelser och ställa dem mot varandra och få fram en helhetsbild som målande och bra och åskådliggörande. En fyra!"
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Du går miste om ett historiskt betydelsefullt år, men framför allt en stark läsupplevelse, om du inte skaffar dig den här boken."
Josef Rydén, Jönköpings-Posten

"Det är en fantastisk bok som Elisabeth Åsbrink har skrivit, poetisk och koncis på samma gång. 1947 berättar engagerande om hur vår samtid föds - samtidigt som den beskriver en totalt främmande värld. En annan sak som jag tycker om är hur författaren gestaltar själva tiden. På ena sidan får vi läsa om hur Simone de Beauvoir tillbringar en förälskad vecka i USA som går i ett nafs, på nästa hur det brittiska imperiet faller ihop under samma tidsperiod. Skeenden lägger sig i bredd, skriver Elisabeth Åsbrink, men det är först i efterhand som samtidigheten kan bli meningsfull - för inga klockor tickar exakt likadant. 1947 är en bok som är fylld av vackra metahistoriska iakttagelser ... en vacker bok om byggandet av en bättre värld."
Rasmus Landström, ETC

"Mellan de vackert utformade lapparna i Åsbrinks lapptäcke uppstår de outsagda historierna och sammanhangen, i läsarens eget huvud. Upplägget är uppenbart influerat av Florian Illies bok 1913 som kom ut för några år sedan, och som den här recensenten blev kär i. Även 1947 kommer att vinna många hjärtan - här är ett av dem."
Niclas Sennerteg, Ystads Allehanda

"Elisabeth Åsbrink skriver om året 1947 och får syn på både historien och framtiden ... mycket välskriven. Med sitt på samma gång enkla och ambitiösa grepp är 1947 i högsta grad läsvärd, tänkvärd och angelägen."
Daniel Erlandsson, Motala & Vadstena Tidning

"Konsten i att gestalta det förflutna består i att envist hålla sig kvar där, inte skriva med historiskt facit i hand. Fullt ut är det givetvis omöjlig uppgift, men när Elisabet Åsbrink ger sig i kast med ett urval händelser året 1947 lyckas hon ändå hos läsaren frammana känslan av att framtiden ter sig helt öppen. Det är styvt gjort."
Leif Larsson, Västerbottens-Kuriren

Elisabeth Åsbrink är gäst på Bokens Afton torsdag 1 dec, kl 18.30, tillsammans med Elisabeth Nemert. Biljetter finns i kassan nu.





Elisabet Nemert är gäst på Bokens Afton, 1 dec

$
0
0
Foto Helen Karlsson
 Efter Röd måne kommer Elisabet Nemert med en ny efterlängtad historisk roman. Vargarnas tid utspelar sig i andra världskrigets skugga. Världen brinner och ondskan breder ut sig allt mer – även i Sverige. Här har världens första rasbiologiska institut bildats för att skydda den så kallade ”rena svenska rasen”. Och den svenska regeringen har stängt landets gränser för judar. I Tyskland sprider nazismen sitt gift över världen.

Men vid sidan av ondskan går som alltid kärleken. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte. Deras mod och medmänsklighet kommer att göra skillnad för många.

Vargarnas tid handlar om mod i krigets skugga. Mod att stå upp för det man innerst inne tror på, för de svaga och värnlösa, mod att försvara rätten till frihet, både till kropp och till själ, och modet att våga vägra lyda order. Även i det allra svartaste mörkret bor ett klart skimrande ljus och det ljuset heter kärlek och hopp. Och som en symbol för det godas kamp mot ondskan löper genom hela boken tre snövita vargar.

Elisabet Nemert är gäst på Bokens Afton, torsdag 1 dec kl 18.30, tillsammans med Elisabeth Åsbrink. Biljetter finns i kassan nu.

Elisabeth Åsbrink & Elisabet Nemert, gäster på bokens Afton, 1 dec

$
0
0


Elisabeth Åsbrink 

När börjar vår tid? Vårt nu? 1947 är allt i rörelse. Allt kan fortfarande bli annorlunda. 

- Den 10 februari tecknas fredsfördraget i Paris. Det andra världskriget är härmed slut. Samtidigt arbetar Europas fascister och nazister målmedvetet med att samla sig igen efter det stora nederlaget. 

- Simone de Beauvoir erfar sitt livs passion, aldrig har hon känt sig så beroende av någon man. Hon börjar skriva feministbibeln Det andra könet.
- En kommitté får fyra månader på sig att lösa Palestinaproblemet.
- Christian Dior presenterar sin första kollektion, The New Look.
- FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras, bara några få känner till begreppet folkmord.
- Sonen till en egyptisk urmakare, Hasan al-Banna, önskar vrida tiden mot islam. Han inför den plan som fortfarande är jihadisternas ideal.
- I ett tyskt flyktingläger för barn vars föräldrar mördats av nazisterna, finns tioårige Joszéf. Nu ska han ensam fatta ett livsavgörande beslut- börja ett nytt liv i Palestina eller återvända till förföljelsernas Budapest? Långt senare flyr han till Sverige där han får en dotter, Elisabeth.

Av dessa till synes disparata händelser har Elisabeth Åsbrink skrivit fram berättelsen om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.

Elisabeth Åsbrink är en av våra mest namnkunniga journalister och författare. Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok Och i Wienerwald står träden kvar, som också belönades med Dansk-svenska kulturpriset 2013 och Kapuciskipriset 2014. Hon har tidigare bland annat givit ut en bok om Lars Norén och morden i Malexander, Smärtpunkten.


Omdömen

"Det är lysande."
Tidningen Vi

"Fantastiskt bra."
SVT Gomorron Sverige

"En fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser."
Dagens Nyheter

"1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven skönlitteratur. Läs den!"
Svenska Dagbladet

"En stark läsupplevelse"
Jönköpings-Posten

"Hon gör en blandning av kalla fakta och mer impressionistiska skildringar i sina nedslag jorden runt. Hon blandar storpolitik med Billie Holidays utsatthet som svartjazzsångerska i rasismens USA. Avsnitten är korta, som skärvor i en mosaik, som bit för bit bygger upp bilden av livet efter kriget. Alla de sönderslagna människorna, länderna, bitarna, formar en litterär helhet som ger en bra överblick ... Bara det jag beskrivit skulle ha gjort en utmärkt bok. Men Åsbrink tar det ett steg vidare, in i det personliga, och om sin egen judiska släkts öde under krigsåren. Med detta gör hon en historisk översikt till något personligt förankrat, direkt gripande. Den nästan svala tonen i redovisningarna av världshistorien avlöses av det mycket nära, bultande. Tidens abstraktion blir till kött. Till insikten att det är vi som är historien. Det är lysande."
Torbjörn Elensky, Tidningen Vi

"Det är svårt och knappast alltid fruktbart att sätta gränspålar mellan då, nu och sedan. Åsbrink försöker inte heller separera, vilket gör boken angelägen. Med det subjektiva snittet på tidsaxeln blir det möjligt att blicka in i en värld utan att den egna tiden upphöjs till rättesnöre. Vad som var fel då är även fel i dag. 1947 kan därför också ses som ett försök till moralisk och politisk sanering i vår egen tid med assistans av det förflutna. Åsbrink samlar ihop skärvor och lägger ett personligt pussel med allmängiltig räckvidd. Men hon målar också en fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser."
Kim Salomon, senior professor i historia vid Lunds universitet i recension i Dagens Nyheter

"Elisabeth Åsbrink har skrivit en bok om historia, som till skillnad från många andra historieböcker har en poetisk skönhet över sig ... 1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven skönlitteratur. Läs den!"
Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet

"En uppskakande dokumentär."
Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Den stora behållningen ligger i det närmast skönlitterära språket. Efter ett tag vaggas man in av Åsbrinks bitvis glimrande, närmast P O Enquistska språk, och litar på hennes urval. Hon är en skicklig berättare."
Daniel Suhonen, Expressen

" ... en bok som både är en samling tidsbilder och en sällsam tidlös mosaik som läsaren själv har att foga samman ... Elisabeth Åsbrinks 1947 är en välskriven och fängslande bok. Men framförallt fascinerar den genom att öppna så många skilda och samtidigt hopkopplade berättelser."
Wilhelm Agrell, Sydsvenskan

"Fantastiskt bra. Elisabeth Åsbrink har en analytisk skärpa som jag tycker om. Hon har också förmågan att berätta små och stora berättelser och ställa dem mot varandra och få fram en helhetsbild som målande och bra och åskådliggörande. En fyra!"
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Du går miste om ett historiskt betydelsefullt år, men framför allt en stark läsupplevelse, om du inte skaffar dig den här boken."
Josef Rydén, Jönköpings-Posten

"Det är en fantastisk bok som Elisabeth Åsbrink har skrivit, poetisk och koncis på samma gång. 1947 berättar engagerande om hur vår samtid föds - samtidigt som den beskriver en totalt främmande värld. En annan sak som jag tycker om är hur författaren gestaltar själva tiden. På ena sidan får vi läsa om hur Simone de Beauvoir tillbringar en förälskad vecka i USA som går i ett nafs, på nästa hur det brittiska imperiet faller ihop under samma tidsperiod. Skeenden lägger sig i bredd, skriver Elisabeth Åsbrink, men det är först i efterhand som samtidigheten kan bli meningsfull - för inga klockor tickar exakt likadant. 1947 är en bok som är fylld av vackra metahistoriska iakttagelser ... en vacker bok om byggandet av en bättre värld."
Rasmus Landström, ETC

"Mellan de vackert utformade lapparna i Åsbrinks lapptäcke uppstår de outsagda historierna och sammanhangen, i läsarens eget huvud. Upplägget är uppenbart influerat av Florian Illies bok 1913 som kom ut för några år sedan, och som den här recensenten blev kär i. Även 1947 kommer att vinna många hjärtan - här är ett av dem."
Niclas Sennerteg, Ystads Allehanda

"Elisabeth Åsbrink skriver om året 1947 och får syn på både historien och framtiden ... mycket välskriven. Med sitt på samma gång enkla och ambitiösa grepp är 1947 i högsta grad läsvärd, tänkvärd och angelägen."
Daniel Erlandsson, Motala & Vadstena Tidning

"Konsten i att gestalta det förflutna består i att envist hålla sig kvar där, inte skriva med historiskt facit i hand. Fullt ut är det givetvis omöjlig uppgift, men när Elisabet Åsbrink ger sig i kast med ett urval händelser året 1947 lyckas hon ändå hos läsaren frammana känslan av att framtiden ter sig helt öppen. Det är styvt gjort."
Leif Larsson, Västerbottens-Kuriren



Foto Helen Karlsson
Elisabet Nemert 
Efter Röd måne kommer Elisabet Nemert med en ny efterlängtad historisk roman. Vargarnas tid utspelar sig i andra världskrigets skugga. Världen brinner och ondskan breder ut sig allt mer – även i Sverige. Här har världens första rasbiologiska institut bildats för att skydda den så kallade ”rena svenska rasen”. Och den svenska regeringen har stängt landets gränser för judar. I Tyskland sprider nazismen sitt gift över världen.

Men vid sidan av ondskan går som alltid kärleken. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte. Deras mod och medmänsklighet kommer att göra skillnad för många.

Vargarnas tid handlar om mod i krigets skugga. Mod att stå upp för det man innerst inne tror på, för de svaga och värnlösa, mod att försvara rätten till frihet, både till kropp och till själ, och modet att våga vägra lyda order. Även i det allra svartaste mörkret bor ett klart skimrande ljus och det ljuset heter kärlek och hopp. Och som en symbol för det godas kamp mot ondskan löper genom hela boken tre snövita vargar.

Elisabeth Åsbrink är gäst på Bokens Afton torsdag 1 dec, kl 18.30, tillsammans med Elisabeth Nemert. Biljetter finns i kassan nu.

Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, 27 januari

$
0
0
Elin Olofsson





Caroline Eriksson

Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt - Romancedrottningen är tillbaka!
Simona är författare, feminist (duh), mamma och leg. psykolog. Hon bloggar om skrivande, tv-tittande och vardagsliv. Gillar tulpaner, världsfred och ost.

Hennes tre första romaner, de historiska kärleksromanerna: Överenskommelser (2010), Betvingade (2012) och De skandalösa (2013) har översatts till flera språk. De är en löst sammanhållen historisk trilogi som utspelar sig under tre olika tidsepoker; 1880, 1349 och 1685.

2014 kom hennes första roman, En enda natt, som utspelar sig i modern tid, som första delen i en planerad serie. Den andra delen En enda hemlighet kom hösten 2015 och den tredje delen kommer senare under 2016.

Simona, som kallas Sveriges Romancedrottning, har mutat in en genre som är bespottad men ändå älskad, och som är storsäljare världen över.

En enda hemlighet är en ny bladvändarroman om starka kvinnor, het passion och de hemligheter vi alla döljer.

Trettioettåriga fältläkaren Isobel Sørensen har sett allt. Vilken katastrofsituation hon än placeras i behåller hon sitt lugn, sin kyla och sin kompetens. Men när hon får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem förlorar hon fattningen. Någon har strypt pengaflödet och det verkar vara personligt.

Alexander De la Grip, yngste sonen i Sveriges mesta adelsfamilj, är en omoralisk jetsetprins känd för två saker: sitt utseende och sina kvinnohistorier. Nätterna ägnas åt att festa och ligga, för om han aldrig stannar upp så kommer kanske den fruktansvärda tomheten inte att hinna ikapp honom. När Alexander, tämligen bakfull, träffar den ursinniga men vackra läkaren bestämmer han sig omedelbart. Isobel ska bli hans nästa erövring och det till vilket pris som helst.

Isobel är van vid mäns uppvaktning och räknar med att kunna hantera mannen som har det Medpax så desperat behöver: obegränsat med pengar. Men folk är inte alltid vad de verkar vara, och när Alexander och Isobel obönhörligt dras till varandra tvingas de ompröva allt de trodde var sant. Frågan är om Isobel, efter att en gång ha sårats djupt, någonsin kommer att våga berätta sin hemlighet?

Läs Simona Ahrnstedts hemsida här.


Caroline Eriksson är socialpsykolog, beteendevetare och författare. Hon har tidigare skrivit fackboken Normal och fin, om hälsa och ätande, och romandebuterade 2013 med den hyllade Djävulen hjälpte mig. Den var första delen i serien Svenska mord som består av historiska spänningsromaner om verkliga brott. Andra delen heter Inga gudar jämte mig. Idén till den första romanen fick Caroline när hon läste om det fruktansvärda Yngsjömordet i en kvällstidningsbilaga. Hon blev fascinerad och började göra mer gedigen research, upptäckte en historia som väckte många frågor och som hon ville försöka ge liv åt. Den andra romanen är en skönlitterär tolkning av Silbodalsmorden, där såväl motiv, gärningsman som omständigheterna runt omkring väckte hennes nyfikenhet. Det handlar om en seriemördare, men långtifrån den bestialiska psykopat vi känner från många samtida kriminalhistorier, utan en helt oväntad och osannolik mördare, en dubbelnatur. Caroline försöker förstå och ge liv åt gärningsmannens drivkrafter och bevekelsegrunder, och dessutom blir romanen en skildring av ett intressant triangeldrama. I fjol höst 2015 kom De försvunna, en psykologisk thriller som är helt fiktiv och kretsar kring Greta och hennes familjs mystiska försvinnande.

De försvunnaär en gastkramande och oförutsägbar psykologisk spänningsroman, där ingen är den man tror och ingenting är som det först verkar.

En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?


Min uppmaning är till alla er som läser deckare och spänningsromaner men är på jakt efter något nyskapande som ni inte läst tidigare, läs boken och ni kommer att bli slagna med häpnad. Men om höstmörkret smugit sig på kan ett gott råd vara att behålla lamporna tända.

Läs artikel i DN, "Veckans Stockholmare - Caroline Eriksson, här.

Recensioner
"De försvunna är en psykologisk spänningsroman på högsta nivå." /BTJ
”Spännande till sista sidan” /Amelia
”Galet spännande ... förvirrande, omskakande och obehagligt trovärdig”  /Året runt
”Till den som behöver något riktigt gastkramande” /Damernas Värld
”Suggestiv ... bra intrig” /Dagens Nyheter
”Caroline Eriksson tillhör de allra bästa i den här genren i Sverige”
/Nisse Scherman (ledamot i Svenska Deckarakademin)
"Eriksson fångar välskrivet paniken, rädslan och hur människor kan påverka och förstöra varandra ... Mer intressant än det konkreta våldet är osäkerheten i vad som verkligen har hänt - berättaren lurar både sig själv och läsaren." /Borås Tidning
”Suggestiv i sättet att locka fram bilder hos läsaren. Efter de två tidigare böckerna ... som båda var välskrivna och medryckande, träder nu Caroline Eriksson fram som en av landets bästa författare av psykologiskt inriktad spänning.” /Dast Magazine

Elin Olofsson
Efter framgångarna med Då tänker jag på Sigrid och Till flickorna i sjönär Elin Olofsson tillbaka med en skildring av livet och kärleken i ett Sverige långt från storstadens puls.

Den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström åker till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset. På gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. 

Dessutom finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor. Det blir en sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt.


Elin Olofsson fick mycket bra recensioner för sin debutbok, Då tänker jag på Sigrid, som kom 2013. Uppföljaren blev Till flickorna i sjön, som kom 2014. Om den boken skrev Yukiko Duke i tidningen Vi Läser, ”En strålande roman om vårt behov av ett sammanhang.”
Se Elins hemsida här.

Bokens Afton
Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, onsdag 27 januari, kl 18.30.






Karin Bojs och Karin Johannisson gäster på Bokens Afton 2 februari kl 18.30

$
0
0







Karin Bojs vann Augustpriset 2015 i faktabok klassen med sin bok Min europeiska familj.

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.

Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan – under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.
Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

Om Karin Bojs
Karin Bojs är vetenskapsjournalist och författare. Under många år var hon Dagens Nyheters vetenskapsredaktör. För ett par år sedan slutade hon som anställd för att ägna mer tid åt att skriva böcker, men skriver fortfarande krönikor i Dagens Nyheter varje vecka på frilansbasis.

Under hennes journalistiska yrkesbana har hon blivit utnämnd som hedersdoktor vid Stockholms universitet och fått flera stora priser, däribland Kunskapspriset som delas ut av Nationalencyklopedin och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins mediapris.

År 1994 startade Karin Bojs den svenska sektionen av Reportrar utan gränser, en internationell organisation som verkar för pressfrihet.

Läs mer på hennes hemsida, här.

Omdömen
"Karin Bojs väver samman DNA-forskning med sin egen historia", DN, läs här.
"Svindlande DNA ger rak släktforskning", Expressen, läs här.
"Min europeiska familj är så väl underbyggd att även om den var utskriven på gamla kvitton skulle den vara värd att läsa." - Borås Tidning



 Karin Johannisson nominerades till Augustpriset 2015 för sin bok Den sårade divan.

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den – eller ta makten över den.

Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.

De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.

De är sårade divor, men på olika sätt.

Karin Johannisson skriver om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet – allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

Kvinnorna i boken
Sigrid Hjertén (1885–1948) är född i Sundsvall. Studerade för Matisse i Paris på 10-talet. Gift med Isaac Grünewald. Målade ofta heminteriörer, stadsbilder och porträtt i expressionistisk stil.
Nelly Sachs (1891–1970). Född i Berlin. Hennes böcker brändes på nazisternas bokbål 1933. Flyr till Sverige 1940. Ger ut en handfull diktsamlingar och tilldelas Nobelpriset i litteratur 1966. Utvecklar stark paranoia och bor periodvis på Beckomberga.
Agnes von Krusenstjerna (1894–1940). Uppvuxen i en adlig familj i Stockholm. Efter debuten 1917 skriver hon ett femtontal romaner, bland annat ”Fröknarna von Pahlen”, som ledde till en våldsam debatt om bokens sexuella frispråkighet. Vårdades på mentalsjukhus.

Om Karin Johannisson
Karin Johannisson, är professor emerita i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet sedan 1996. Hon är ledamot av Gastronomiska akademien sedan 2003, där hon sitter vid tallrik 9, samt av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala.

Karin Johannisson är specialiserad på medicinhistoria, studerade idé- och lärdomshistoria för Sten Lindroth och Ronny Ambjörnsson vid Göteborgs universitet och kom till Uppsala universitet 1969.

Lyssna på en intervju med Karin Johannisson i Expressen Kultur, här.
Läs en intervju i DN, "Verklig galenskap står vi inte ut med",  här.

Omdömen
"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD
"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN
"en enastående bok", Jönköpings-Posten


Bokens Afton
Karin Bojs och Karin Johannisson är gäster på Bokens Afton, 2 februari kl 18.30. Biljetter (100 kr) finns att köpa i kassan. Endast förköp.



Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den – eller ta makten över den.
Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.
De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.
De är sårade divor, men på olika sätt.
Karin Johannisson skriver om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet – allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD

"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN

"en enastående bok", Jönköpings-Posten - See more at: http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Essaer/D/den-sarade-divan/#sthash.Uhz187FB.dpuf

Peter Sjölund är gäst på Bokens Afton, 30 jan

$
0
0


Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna.
Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.

Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta – runt 80 procent – härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.

När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.

Svenskarna och deras fäder – de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA från 2015.

Intresset för att släktforska med hjälp av DNA-tester exploderar runt om i världen. Och det är inte att undra på – DNA kan lösa släktgåtor som förr var omöjliga att knäcka och DNA ger möjligheter att kartlägga släkten 1000-tals år tillbaka i tiden!

Peter Sjölund från Härnösand är Sveriges ledande DNA-släktforskare och har dragit fulla hus vid sina föreläsningar runt om i Sverige flera år i rad. Peter berättar om hur han, med hjälp av DNA, kartlagt hur Sverige har befolkats sedan isen försvann för 11 000 år sedan. Han visar också hur det går till att DNA-testa sig för att kunna ge sig in i DNA-släktforskningens spännande värld.

Möt Peter Sjölund på Bokens Afton den 30 januari kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.
Det kommer att finnas möjlighet att köpa DNA-test och lämna ett DNA-prov direkt efter föredraget.
Viewing all 192 articles
Browse latest View live


Latest Images