Quantcast
Channel: Bokens Afton i Sundsvall
Viewing all 192 articles
Browse latest View live

Bodil Jönsson är gäst på Bokens Afton, 8 oktober, kl 19.30

$
0
0

Bodil Jönssonär fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet.

Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. Bodil utsågs även till Årets Senior 2011. Hon var sommarpratare i Sveriges Radio P1 åren1991, 1992 och 1996 och var också vinterpratare i Vinter i P1 2010.

Hon slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid (1999). Den blev en ögonöppnare och har sålt i över 650 000 ex. Den har följts av flera populära böcker, bland annat Guld (2006), Tio år senare - tio tankar om tid (2009), När horisonten flyttar sig (2011), Tid for det meningsfulla (2012) och Silver (2014).

Nu har drömmen om ett längre liv förverkligats i var del av världen. Vi blir allt äldre och innebörden av att vara pensionär har förändrats mycket de senaste åren. Men vi står inför såväl hälsomässiga som samhälleliga utmaningar. Istället för att låta sig nedslås av ödesprofetior vill Bodil Jönsson, sin vana trogen, ta vara på den kraft äldre har och ta reda på hur vi kan leva ett gott och aktivt liv, hela livet.

Bodil Jonsson undersöker här tillsammans med Maj Rom hur man med vardagsteknik, rätt vård och omsorg kan hjälpa sjuka äldre till ett bättre liv. Framförallt handlar det om att ändra tankemönster och se alla människor som en tillgång i samhället. Boken riktar sig till dig som är äldre eller är närstående och är fylld av handfasta råd, tankeövningar och inspiration.


Maj Rom är läkare och har varit ansvarig för den nationella satsningen Bättre liv för sjuka äldre.

Länkar
Läs Bodils Jönssons hemsida här.

Bodil Jönsson är gäst på Bokens Afton, torsdag 8 oktober, kl 19.30.

Monica Gullman recensierar,
Leva Livet hela livet, riktar sig främst till den som är äldre och deras närstående.
Boken är indelad i olika kapitel:
  • Från alla dessa tider.
  • Alla dessa olikheter.
  • Tekniken och människan.
  • Bemötande.
  • Kom igen!
  • Några typiska åldersåkommor.
  • Några typiska vårdåkommor.
  • Ingen blir gammal i ett vakuum.
  • Bättre liv för sjuka äldre.
  • Framtiden.
Tidstjuvar skrivs det om i boken, sjukdom är en sådan. All tid som läggs ner på att komma i kontakt med sin Vårdcentral, hur man lotsas runt inom vården istället för att ha en direkt kontakt. Detta är obegripligt skriver författarna att man inte kommit längre inom vården av äldre, något som skulle spara både tid och pengar.

Det finns massor av tips och råd hur man kan göra allt enklare för sig som patient. Som exempel, när man hamnar på akuten eller hos ännu en ny läkare på Vårdcentralen.
Ett formulär där man skrivit ner allt personalen bör veta, Kronisk sjukdom, vilka mediciner jag äter, vilken Vårdcentral jag tillhör, är jag allergisk mot något, hur ser min hemsituation ut, vem ska vården kontakt i första hand, har jag hjälp från kommunal hemtjänst eller hemsjukvård m.m.

Tips och råd hur vi ska ta hand om oss även när vi blir äldre. Motionera, stärka musklerna mot ev. fallolyckor, använda vår hjärna, lösa korsord, sudoku, läsa böcker.

Detta har vi hört massor av gånger men det tål att hela tiden upprepas. Glömska är inte alltid början till demens, det kan också vara stress och depression.

”Leva livet hela livet” innebär att det finns många år kvar när vi gått i pension.
År som man kan göra något bra av, tänka positivt, ta för sig, bidra, vara trygg även om man blir sjuk. ha ett starkt och levande liv, skriver författarna som slutord.

Mycket mer tänkvärt finns att läsa i denna bok!

Monica/ Vängåvans Kulturtant
 

Till sist
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Helena von Zweigbergk, Kärleken till livet, Marie Fredriksson

$
0
0

Jag vill bara säga som det är. Inget tjafs. Bara enkelt rakt på som det har varit. Med de orden presenterade Marie Fredriksson sin bokidé för författaren Helena von Zweigbergk.

Helena von Zweigbergk
Marie Fredrikssons liv har innehållit mycket dramatik. Fattig uppväxt på skånska landsbygden. Familjen drabbad av svår sorg när en av hennes systrar dör i en bilolycka. Stort genombrott som artist i Sverige och därefter en världskarriär med Roxette.

Och sedan katastrofen. Hjärntumören som gav henne en dödsdom.

Märkt av sin sjukdom står hon idag på scenen. Just nu är hon ute på en turné runt om i världen med Roxette igen.

I boken om Marie Fredriksson kommer hon och hennes närmaste till tals. Det är en berättelse om stor kärlek, om sorg, om makalös framgång och revansch mot alla odds - tack vare kärleken till livet.

Läs en artikel om Marie och boken i DN, klicka här.

Möt Helena von Zweigbergk som gästar Bokens Afton, torsdag 15 oktober, kl 18.30 och berättar om sin tid med Marie Fredriksson och boken om henne.

Lasse Berg och Mons Kallentoft gästar Bokens Afton, 20 okt

$
0
0

Om människans vandring på jorden har pågått i årmiljoner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort men de senaste decennierna har han undersökt människans utveckling och givit ut tre stora böcker Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari.

Vårt inre Afrika får vi följa Lasse Berg (text) och Carl Douglas (foto) under deras film- och fotoexpeditioner under de senaste åren genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. En enastående vacker, rolig, spännande och lärorik berättelse.

Lasse Berg är en skicklig pedagog och även i detta fyrfärgspraktverk står lärdomen i första rummet precis som i de tidigare böckerna.

Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse Berg skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete och vila. id lägereldar, på vandringar med bushmännen, bland regnskogens apor vid stränder och på savanner.

Läs om hur antalet språk påverkar samlevnaden, om societetshustrun som räddar Kongo-Kinshasas tjuvjagade bonoboer och om hur hjärnforskningen kommit fram till likheter i reaktioner mellan bonoboer och människor som upplevt liknande trauman.

Vårt inre Afrika är en bok för dig som vill veta vad en upptäcktsresande gör och en bok om en människa som alltid gjort precis det han älskar mest av allt.

Lasse Berg har i femtio år beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. När Lasse Berg inte skriver, reser eller bedriver fågelskådning, jagar han land och rike runt och föreläser oförtröttligt inför de mest otippade församlingar. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.



Mons Kallentofts
nionde roman, Eldjägarna, om den nervigt intuitiva och skickliga kriminalinspektören Malin Fors. En historia om hur våldets verkningar kan färdas över jorden och få människor att begå handlingar som de aldrig trott sig vara kapabla till.

Hur hamnade jag här? Malin Fors står som förstenad. Skogen är fortfarande mörk i den tidiga septembermorgonen, från ett industriområde utanför Linköping sprids lukten av brandrök och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna.

Dagen innan har en nioårig pojke hittats död i en container. Mördad. Han kom från ett trasigt hem, och det visar sig att han ofta flydde ut ensam om kvällarna. Men vem kan ha velat honom så illa? Även om det verkar långsökt anar Malin att det finns ett samband, på något vis hör han och kvinnan ihop. För vem vet hur vägar korsas och människor möts?





Fakta om Mons Kallentoft
Yrke: Författare och journalist

Född: 15 april 1968 i Linköping, men bor nu på Mallorca
Familj: Barnen Karla och Nick, hustrun Karolina
Min önskan: Hälsa för mig och familjen
Om ej författare: Kock
Hemlig talang: Simma långt under vattnet
Sämsta egenskap: Långsint
Bästa egenskap: Driftighet och uthållighet, generös
Jag blir glad av: Vin, samtidskonst
Arg av: Girighet, snikenhet
Favoriter i fiktionens värld: Cormac McCarthy, F. Scott Fitzgerald, Easy Rawlins och Sonny i Gudfadern.
Favoritplats: Hotel Oriental Hotel, Bangkok



Läs en intervju med Mons Kallentoft här.

Vad har Lasse Berg och Mons Kallentoft gemensamt? En berättigad fråga. Svaret är enkelt. Mons är i Sverige bara ett par dagar i samband med lanseringen av hans senaste bok och då fanns bara detta datum då han kunde komma till oss. En bokrelease kan vi ju inte tacka nej till?

Välkommen till en trevlig kväll!
Lasse Berg och Mons Kallentoft gästar Bokens Afton, tisdag 20 okt, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från vecka 40.

Brutus Östling, Bevingat - magiska möten i fågelmarker

$
0
0
Bevingat – Magiska möten i fågelmarkerär Brutus Östlings tionde fotobok. Utsedd till Årets Pandabok 2015 av WWF!

I Bevingat får vi följa med den prisbelönade fotografen Brutus Östling på en storslagen fotografisk resa jorden runt till spännande fågelmarker. I ord och bild berättar han om fascinerande fåglar och deras unika livsmiljöer i en värld i snabb förändring. Vi möter spelgalna småtrappar, revirhävdande brushanar, grisslor som i hundratusental föder upp sina ungar på smala klipphyllor över väldiga stup och havsfåglar som lever i åratal på havet utan att gå i land. Vi träffar gamar – bergens och slätternas städpatruller, barrskogens tysta jägare, färggranna blåkråkor i lövskogen, spöklika ugglor i norr och majestätiska havsörnar som åter koloniserar kontinenter.

Många av dessa fantastiska fåglar lever i miljöer som håller på att ändra karaktär eller försvinna, i vissa fall kan fåglarna anpassa sig till de nya livsvillkoren, i andra måste åtgärder sättas in för att rädda miljöerna och därmed fåglarna. Om detta berättar boken också. Bevingat innehåller även ett efterord av journalisten Erik Hansson: ”Fåglarna signalerar hur jorden mår”. (Erik Hansson driver sedan flera år nyhetssajten Natursidan.se.)

Se Brutus Östlings hemsida här.

Omdömen
”Bevingat är lika magnifik som sina föregångare. Redan omslaget … med siluetten av en gråhäger, som belyst av en blixt bakifrån fiskar i nattens mörker, anger tonen. Bokens tema är möten med fåglar i deras miljöer i Sverige och runt om i världen, miljöer som ofta är hotade och i akut behov av skydd … Resultatet är en rad fågelporträtt av högsta klass, många av dem med den numera omisskännliga Östlingsignaturen: en svart stork med knallröda ben och näbb fotograferad i knähöjd, en spöklik fjälluggla som ser ut att stanna i luften när den fäster blicken på fotografen. Men ambitionen är också att skildra miljöerna, så även de olika landskapstyperna dokumenteras i stämningsfyllda bilder. Liksom i sina senaste böcker har Östling själv skrivit texterna. Det är sympatiska texter som ibland berättar om situationer i samband med fotograferingen, men Östling bjuder också på mycket fakta om fåglarna och inte minst hoten mot dem. Det är logiskt att Världsnaturfonden utsett ”Bevingat” till Årets pandabok 2016. "
/Eskil Quiding, Sydsvenskan

Brutus Östling är gäst på Bokens Afton, 17 november kl 18.30. Räkna med 90 minuter av magiska bilder och berättelser.

Alex och Sigge är gäster på Bokens Afton, 3 dec, kl 18.30

$
0
0
En halv miljon lyssnar på deras podd. Nu släpper Alex Schulman, 39, och Sigge Eklund, 41, sin första gemensamma bok, Tid - livet är inte kronologiskt.

Perspektiv på tiden

Tiden är ett tema som Alex Schulman och Sigge Eklund ständigt återkommer till, i krönikor, på middagar med vänner och i sin podcast som är Sveriges mest populära med mer än en halv miljon lyssnare. Å ena sidan är tiden konkret: klockan som oundvikligen tickar framåt, sekunderna som går. Å andra sidan är tiden obegriplig. Ett år kan passera i rasande fart, ett kort ögonblick av fasa kan vara i en evighet. Tiden är en gåta, att försöka förstå den är att försöka förstå livet. Aldrig tidigare har duon varit så utlämnande som här. Genom sina träffsäkra analyser av sig själva och sin samtid levererar författarna insikter som är både inspirerande och underhållande, men också omskakande.

Fakta om Alex och Sigge

Alex Schulman och Sigge Eklunds podcast "Alex & Sigge" har cirka 500 000 lyssnare varje vecka.

Sigge Eklundär även författare, regissör, journalist och tv-producent. Han har tidigare gett ut böckerna "Synantrop" (1999), "Den sista myten" (2002), "Det är 1988 och har precis börjat snöa" (2005), "Varulvsvalsen" (2007) och "In i labyrinten" (2014).

Alex Schulmanär författare, journalist, medieentreprenör och tidigare bloggprofil som även skrivit böcker som "Skynda att älska" (2009) och "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött" (2011).

I fjol hade deras show "Meningen med livet" med premiär. Nu är de aktuella med sin första gemensamma bok "Tid"

Omdömen
"Alex och Sigge försöker ta kontroll över tiden", Matilda Källén i GP. Läs recensionen här.

"Vi drömmer om att tiden ska upphävas", Läs och lyssna på en intervju i Expressen här.

"Två ängsligt kärlekstörstande kulturmän", Sam Sundberg i SvD, läs här.

Bokens Afton
Alex och Sigge är gäster på Bokens Afton, 3 dec, kl 18.30-21. Biljetter (100 kr) finns i kassan.

Ulrika Davidsson är gäst på Bokens Afton 1 dec, kl 18.30

$
0
0
Välkommen in i Ulrikas bakstuga!

Här får du lära dig hur du blir en hemmabagare som bakar nyttiga och glutenfria alternativ som smakar ljuvligt. Du kan fortfarande unna dig goda bakverk fastän du undviker gluten som många idag är känsliga för.

Förutom över 60 recept med goda bakverk får du, som nybörjare på glutenfri bakning, råd och tips på hur du lyckas med att jäsa degen så att den bli lika fluffig och fin som du är van vid trots att inget vete används. Ulrika använder ett flertal olika hälsosamma alternativ som havremjöl, bovetemjöl, rismjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, jyttemjöl och teffmjöl samt fiberhusk istället för vete.
Riktigt goda matbröd, baguetter, limpor, tortillas, knäckebröd och pizzor hittar du här och Ulrika bjuder dessutom in till kakkalas med glutenfria tårtor, muffins, småkakor, cheesecake, kladdkakor och andra mjuka kakor som till exempel morotskaka och kardemummakaka – alla fantastiskt goda, och dessutom bakade utan socker!

Kostrådgivaren och hälsoprofilen Ulrika Davidssonär en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare med 19 utgivna kokböcker sedan 2006.
Mat är livet
Det viktigaste i livet för Ulrika är mat och matlagning. Hon har sedan tonåren varit mycket matintresserad och uppskattat god och vällagad mat. Tyvärr satte detta sina spår, och vid 30 års ålder hade hon en övervikt på 30 kilo som var svår att bli av med, trots flera försök att gå ner i vikt. I början av 2001 började Ulrika äta enligt GI-metoden och gick ner genom att äta mer proteiner, fett och grönsaker och genom att dra ner på kolhydraterna. Detta gjorde att intresset för näringslära väcktes och hon utbildade sig till kostrådgivare.
Böcker
Ulrika Davidsson skapar recept i sina böcker som motiverar människor som vill göra en livsstilsförändring. Ulrika har gett ut kokböcker med inspiration för läsare som lever efter  kostplaner som tex GI, LCHF, Detox, Rawfood och 5:2 fasta. Ulrikas böcker har getts ut i tio länder däribland alla nordiska länder, Baltikum och USA.
Ulrika Davidsson är under 2014 aktuell med boken ”Hälsosam Familj på 30 dagar”(Tukan förlag) och ”Kickstart med Ulrika” (ICA bokförlag). Fler av Ulrikas böcker hittar du här.
Föredrag och klienter
Ulrikas stora kunskaper kring viktnedgång och hälsoeffekter genom kosthållning gör henne till en flitigt anlitad föredragshållare och receptkreatör för flera ledande Svenska medier. Ulrikas engagemang och långa erfarenhet av att arbeta med klienter gör henne ständigt uppdaterad kring aktuella hälsofrågor.
Hälsoresor
Ulrika Davidsson anordnar tillsammans med norska researrangören Alfatur hälsoresor två gånger per år. På resorna lagar Ulrika hälsosam mat tillsammans med deltagarna och föreläser om hälsa och viktnedgång.
Ulrika Davidsson har tillsammans med rederiet Destination Gotland tagit fram en hälsosam meny som sedan 2012 serveras under etiketten ”Ulrikas Val” på alla fartyg i Destination Gotlands flotta.
Egen restaurang
Ulrika Davidsson öppnade sommaren 2013 sin restaurang ”Hemma hos Ulrika” lokaliserad i Rone på södra Gotland. Restaurangen har öppet onsdag till fredag från juni till augusti. I köket står Ulrika för den hälsosamma maten och gästas av intressanta och namnkunniga profiler.
Följ gärna Ulrika på facebook
- See more at: http://ulrikadavidsson.se/om-ulrika-davidsson#sthash.7BuRt5hN.dpuf


Kostrådgivaren och hälsoprofilen Ulrika Davidssonär en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare med 19 utgivna kokböcker sedan 2006.

Mat är livet
Det viktigaste i livet för Ulrika är mat och matlagning. Hon har sedan tonåren varit mycket matintresserad och uppskattat god och vällagad mat. Tyvärr satte detta sina spår, och vid 30 års ålder hade hon en övervikt på 30 kilo som var svår att bli av med, trots flera försök att gå ner i vikt. I början av 2001 började Ulrika äta enligt GI-metoden och gick ner genom att äta mer proteiner, fett och grönsaker och genom att dra ner på kolhydraterna. Detta gjorde att intresset för näringslära väcktes och hon utbildade sig till kostrådgivare.

Böcker
Ulrika Davidsson skapar recept i sina böcker som motiverar människor som vill göra en livsstilsförändring. Ulrika har gett ut kokböcker med inspiration för läsare som lever efter  kostplaner som tex GI, LCHF, Detox, Rawfood och 5:2 fasta. Ulrikas böcker har getts ut i tio länder däribland alla nordiska länder, Baltikum och USA. Fler av Ulrikas böcker hittar du här.

Hälsoresor
Ulrika Davidsson anordnar tillsammans med norska researrangören Alfatur hälsoresor två gånger per år. På resorna lagar Ulrika hälsosam mat tillsammans med deltagarna och föreläser om hälsa och viktnedgång. Ulrika Davidsson har tillsammans med rederiet Destination Gotland tagit fram en hälsosam meny som sedan 2012 serveras under etiketten ”Ulrikas Val” på alla fartyg i Destination Gotlands flotta.

Egen restaurang
Ulrika Davidsson öppnade sommaren 2013 sin restaurang ”Hemma hos Ulrika” lokaliserad i Rone på södra Gotland. Restaurangen har öppet onsdag till fredag från juni till augusti. I köket står Ulrika för den hälsosamma maten och gästas av intressanta och namnkunniga profiler.
Följ gärna Ulrika på facebook

Bokens Afton
Ulrika Davidsson är gäst på Bokens Afton 1 dec, kl 18.30, Biljetter (100 kr) finns i kassan.

Ylva Bergqvist är gäst på Julfestivalen, lördag 5 dec

$
0
0
Soppan gör comeback som smart och närande måltid! Värmande, goda, snabba, matiga, lätta, smakrika och med möjlighet att variera i all oändlighet: Här bjuds vi på 52 varierade och härliga sopprecept, en i veckan om man så vill!
Variationen är rik både i konsistens och råvaror, några är snabba och passar väl till vardags, ett kapitel är fyllt med vegetariska soppor, ett med klassiker med en twist, några är svalkande och passar perfekt en varm sommardag och andra är lite festligare med lite lyxigare råvaror.
Råvarorna täcker allt från gröna ärter och tomat, spenat, sparris och svamp, fisk och skaldjur, kyckling, lamm, linser och bönor – här finns allt och lite till!
Dessutom får vi några bröd, röror, toppingar och strössel att förhöja måltiden med.



Fresta dina smaklökar med en rykande het tallrik med t ex:

Rostad tomatsoppa med citronbakad fetaost
Ricottagnocci i citronbuljong med mozzarella
Laxchowder med citron, potatis och fänkål
Grönkålssoppa med baconströssel
Malajisk laksa med pumpa, nudlar och kyckling
Majssoppa med kyckling och korianderolja
Nudelsoppa korean style med biff och marinerade böngroddar
Misosoppa med spenat, kyckling och rostad sesamdressing
Borstj med syrlig äppelsallad
Ängamat med citronstekta brödkrutonger
Sparrispotatissoppa med friterad purjolök, ägg och rom
Skaldjurs- och musselsoppa med kokosgrädde och citrongräs
Pho - Vietnamesisk köttsoppa med ribs, nudlar och örter

Omdömen
"Egentligen finns det inget enklare än att laga till en soppa, man kan slänga i nästan vad som helst och det blir gott. Men få är så kreativa och fantasifulla som Ylva Bergqvist vid soppgrytan." /Expressen Söndag

Annika Widén gäst på Bokens Afton 25 nov, kl 18.30

$
0
0

Annika Widéns bok, Äntligen fri, är en bok om kärlek och passion som leder till ett destruktivt förhållande. Det är en berättelse om uppvaknande och agerande. Vad är psykisk misshandel? Hur upptäcker man den och hur bryter man sig loss? Äntligen fri är en självutlämnande bok om hopp och frihet. Det finns alltid en väg ut. Alltid.

Är kärleken blind eller vore det bättre att säga att den inte vill se? Hur kan man fortsätta leva i ett förhållande som bryter ner ens personlighet tills man sakta förändras och blir som den man älskar vill att man ska vara?

Denna berättelse utspelas i Italien men det kunde ha varit var som helst. Psykisk misshandel är vanligare än man tror och finns överallt. Den kan vara svår att upptäcka både för den som drabbas och omgivningen. Offret gör allt för att dölja hur hen verkligen har det. Både män och kvinnor drabbas och lever ofta i skräck och skam.

Annika vill hjälpa de som känner att de sitter fängslade i ett förhållande. Hon vill vill visa dem som är på väg in i ett destruktivt förhållande att se varningssignalerna. Hon vill visa att ibland är det nödvändigt att bryta upp…för kärlekens skull. Man vill inte förändra den man älskar. Det är aldrig ditt fel att någon annan skriker åt dig! Alla har rätt till frihet, i eller utanför ett förhållande.




Så här berättar Annika Widén om sig själv

Jag föddes i Sundsvall,

Jag föddes i Sundsvall, Norrland, Sverige, men bor i Italien sedan många år tillbaka. Här jobbar jag heltid och skriver på fritiden. Jag har skrivit en bok som heter Äntligen Fri och jag har fem bloggar på tre språk.

Jag kommer alltid att känna mig som en svensk norrlänning fast jag bott i Italien sedan 1983. Jag kom egentligen inte till Rom för den stora kärlekens skull, utan flyttade hit för att jag älskade landet, människorna och språket. Jag hade läst italienska och ville lära mig att prata det flytande. Så hände det som hände. Jag träffade en italiensk man och föll pladask.

Nu är jag fri och har skrivit en bok om psykisk misshandel. Jag föreläser för svenska kvinnor och män runt om i världen om hur man upptäcker varningssignalerna man borde se när man är på väg in i ett destruktivt förhållande. Jag berättar om hur man ska göra för att bryta sig ut ur ett förhållande där våld är en del av samvaron. Jag berättar givetvis också vad våld är, för det kan vara svårt att sätta fingret på det. Givetvis svarar jag också på frågan: Varför går hon/han inte?

Du är hjärtligt välkommen att köpa min bok och också att kontakta mig. Jag vill så gärna att världen börjar diskutera psykisk misshandel, förstår vad det är och skapar debatt. Jag vill så gärna hjälpa de som sitter fast och hindra dem som är på väg in i fällan att hamna där…
Om mig
men bor i Italien sedan många år tillbaka. Här jobbar jag heltid och skriver på fritiden. Jag har skrivit en bok som heter Äntligen Fri och jag har fem bloggar på tre språk.

Jag kommer alltid att känna mig som en svensk norrlänning fast jag bott i Italien sedan 1983. Jag kom egentligen inte till Rom för den stora kärlekens skull, utan flyttade hit för att jag älskade landet, människorna och språket. Jag hade läst italienska och ville lära mig att prata det flytande. Så hände det som hände. Jag träffade en italiensk man och föll pladask.

Nu är jag fri och har skrivit en bok om psykisk misshandel. Jag föreläser för svenska kvinnor och män runt om i världen om hur man upptäcker varningssignalerna man borde se när man är på väg in i ett destruktivt förhållande. Jag berättar om hur man ska göra för att bryta sig ut ur ett förhållande där våld är en del av samvaron. Jag berättar givetvis också vad våld är, för det kan vara svårt att sätta fingret på det. Givetvis svarar jag också på frågan: Varför går hon/han inte?

Jag vill så gärna att världen börjar diskutera psykisk misshandel, förstår vad det är och skapar debatt. Jag vill så gärna hjälpa de som sitter fast och hindra dem som är på väg in i fällan att hamna där…


Se hennes hemsida här.
 
Bokens Afton
Annika Widén är gäst på Bokens Afton 25 nov, kl 18.30. Biljetter finns i kassan.


Janne Schaffer signerar lördag 12 dec, kl 12.30-13.30

$
0
0

Janne Schaffer kommer att signera sin bok,Mitt liv som Schaffer,och sångboken Zingalong Tajm, (som han gjort tillsammans med Lasse Åberg), hos oss i butiken, lördag 12 dec, kl 12.30-13.30,

Läs om den blyge grabben från Blackeberg som fick spela med landets främsta artister som Cornelis Vreeswijk, Monika Törnell, Gunnar Wiklund, Björn Skifs och Jerry Williams, men också med världsstjärnor som Abba, Stan Getz, Tina Turner, Neil Sedaka, Toto, Georgie Fame och Phil Collins. För att inte tala om Electric Banana Band...

Nu signerar han både sin biografi och Zingalong Tajm.






Elin Olofsson är gäst på Bokens Afton, 20 jan 2016

$
0
0
Åter till Gärningsberg

Efter framgångarna med Då tänker jag på Sigrid och Till flickorna i sjön är Elin Olofsson tillbaka med en skildring av livet och kärleken i ett Sverige långt från storstadens puls.

Den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström åker till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset. På gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. Dessutom finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor. Det blir en sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt.

Boken utkommer 14 januari 2016.


Elin Olofsson (t.h.) tillsammans med Anita Jacobson på Höstbokfestivalen 2014

Elin Olofsson fick mycket bra recensioner för sin debutbok, Då tänker jag på Sigrid, som kom 2013. Uppföljaren blev Till flickorna i sjön, som kom 2014. Om den boken skrev Yukiko Duke i tidningen Vi Läser, ”En strålande roman om vårt behov av ett sammanhang.”

Elin Olofsson är gäst på Bokens Afton, onsdag 20 jan 2016.

Aino Trosell, Varning för vilt

$
0
0
Aino Trosell har nu kommit med sin tjugofjärde bok, novellsamlingen Varning för vilt. Den första hon ger ut själv, därtill på rekordtid, endast tre månader från fattat beslut till färdig bok i handen!

Kärlek, mogen passion, dramatik, humor. Från varm feelgood till svart dramatik med inslag av deckargåtor och erotik. Varning för vilt består av tio berättelser varav flera redan finns som ljudböcker. Titelberättelsen är helt nyskriven och går som följetong i Mittmedias arton tidningar december 2015 - januari 2016. De två tunga berättelserna Isbränna och På en öde ö i havetär bägge föremål för filmproducenters intresse. Nyårsnattär en nutidsparafras på Fröken Julie, Hjärtats färd och Lojalitetens pris värmer sinnet medan Det svarta bakom solen sitter i länge.

Berättelser rakt ur hjärtat.

Aino Trosell signerar sin bok, onsdag 20 jan, kl 12-13.30. 

Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, 27 januari

$
0
0

Simona Ahrnstedt - Romancedrottningen är tillbaka!
Simona är författare, feminist (duh), mamma och leg. psykolog. Hon bloggar om skrivande, tv-tittande och vardagsliv. Gillar tulpaner, världsfred och ost.

Hennes tre första romaner, de historiska kärleksromanerna: Överenskommelser (2010), Betvingade (2012) och De skandalösa (2013) har översatts till flera språk. De är en löst sammanhållen historisk trilogi som utspelar sig under tre olika tidsepoker; 1880, 1349 och 1685.

2014 kom hennes första roman, En enda natt, som utspelar sig i modern tid, som första delen i en planerad serie. Den andra delen En enda hemlighet kom hösten 2015 och den tredje delen kommer senare under 2016.

Simona, som kallas Sveriges Romancedrottning, har mutat in en genre som är bespottad men ändå älskad, och som är storsäljare världen över.

En enda hemlighet är en ny bladvändarroman om starka kvinnor, het passion och de hemligheter vi alla döljer.

Trettioettåriga fältläkaren Isobel Sørensen har sett allt. Vilken katastrofsituation hon än placeras i behåller hon sitt lugn, sin kyla och sin kompetens. Men när hon får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem förlorar hon fattningen. Någon har strypt pengaflödet och det verkar vara personligt.

Alexander De la Grip, yngste sonen i Sveriges mesta adelsfamilj, är en omoralisk jetsetprins känd för två saker: sitt utseende och sina kvinnohistorier. Nätterna ägnas åt att festa och ligga, för om han aldrig stannar upp så kommer kanske den fruktansvärda tomheten inte att hinna ikapp honom. När Alexander, tämligen bakfull, träffar den ursinniga men vackra läkaren bestämmer han sig omedelbart. Isobel ska bli hans nästa erövring och det till vilket pris som helst.

Isobel är van vid mäns uppvaktning och räknar med att kunna hantera mannen som har det Medpax så desperat behöver: obegränsat med pengar. Men folk är inte alltid vad de verkar vara, och när Alexander och Isobel obönhörligt dras till varandra tvingas de ompröva allt de trodde var sant. Frågan är om Isobel, efter att en gång ha sårats djupt, någonsin kommer att våga berätta sin hemlighet?

Läs Simona Ahrnstedts hemsida här.


Caroline Eriksson är socialpsykolog, beteendevetare och författare. Hon har tidigare skrivit fackboken Normal och fin, om hälsa och ätande, och romandebuterade 2013 med den hyllade Djävulen hjälpte mig. Den var första delen i serien Svenska mord som består av historiska spänningsromaner om verkliga brott. Andra delen heter Inga gudar jämte mig. Idén till den första romanen fick Caroline när hon läste om det fruktansvärda Yngsjömordet i en kvällstidningsbilaga. Hon blev fascinerad och började göra mer gedigen research, upptäckte en historia som väckte många frågor och som hon ville försöka ge liv åt. Den andra romanen är en skönlitterär tolkning av Silbodalsmorden, där såväl motiv, gärningsman som omständigheterna runt omkring väckte hennes nyfikenhet. Det handlar om en seriemördare, men långtifrån den bestialiska psykopat vi känner från många samtida kriminalhistorier, utan en helt oväntad och osannolik mördare, en dubbelnatur. Caroline försöker förstå och ge liv åt gärningsmannens drivkrafter och bevekelsegrunder, och dessutom blir romanen en skildring av ett intressant triangeldrama. I fjol höst 2015 kom De försvunna, en psykologisk thriller som är helt fiktiv och kretsar kring Greta och hennes familjs mystiska försvinnande.

De försvunnaär en gastkramande och oförutsägbar psykologisk spänningsroman, där ingen är den man tror och ingenting är som det först verkar.

En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?


Min uppmaning är till alla er som läser deckare och spänningsromaner men är på jakt efter något nyskapande som ni inte läst tidigare, läs boken och ni kommer att bli slagna med häpnad. Men om höstmörkret smugit sig på kan ett gott råd vara att behålla lamporna tända.


Recensioner
"De försvunna är en psykologisk spänningsroman på högsta nivå." /BTJ
”Spännande till sista sidan” /Amelia
”Galet spännande ... förvirrande, omskakande och obehagligt trovärdig”  /Året runt
”Till den som behöver något riktigt gastkramande” /Damernas Värld
”Suggestiv ... bra intrig” /Dagens Nyheter
”Caroline Eriksson tillhör de allra bästa i den här genren i Sverige”
/Nisse Scherman (ledamot i Svenska Deckarakademin)
"Eriksson fångar välskrivet paniken, rädslan och hur människor kan påverka och förstöra varandra ... Mer intressant än det konkreta våldet är osäkerheten i vad som verkligen har hänt - berättaren lurar både sig själv och läsaren." /Borås Tidning
”Suggestiv i sättet att locka fram bilder hos läsaren. Efter de två tidigare böckerna ... som båda var välskrivna och medryckande, träder nu Caroline Eriksson fram som en av landets bästa författare av psykologiskt inriktad spänning.” /Dast Magazine

Elin Olofsson
Efter framgångarna med Då tänker jag på Sigrid och Till flickorna i sjönär Elin Olofsson tillbaka med en skildring av livet och kärleken i ett Sverige långt från storstadens puls.

Den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström åker till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset. På gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. 

Dessutom finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor. Det blir en sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt.

 
Elin Olofsson fick mycket bra recensioner för sin debutbok, Då tänker jag på Sigrid, som kom 2013. Uppföljaren blev Till flickorna i sjön, som kom 2014. Om den boken skrev Yukiko Duke i tidningen Vi Läser, ”En strålande roman om vårt behov av ett sammanhang.”
Se Elins hemsida här.

Bokens Afton
Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, onsdag 27 januari, kl 18.30.






Karin Bojs och Karin Johannisson gäster på Bokens Afton 2 februari kl 18.30

$
0
0
Karin Bojs vann Augustpriset 2015 i faktabok klassen med sin bok Min europeiska familj.

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.

Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan – under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.
Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

Om Karin Bojs
Karin Bojs är vetenskapsjournalist och författare. Under många år var hon Dagens Nyheters vetenskapsredaktör. För ett par år sedan slutade hon som anställd för att ägna mer tid åt att skriva böcker, men skriver fortfarande krönikor i Dagens Nyheter varje vecka på frilansbasis.

Under hennes journalistiska yrkesbana har hon blivit utnämnd som hedersdoktor vid Stockholms universitet och fått flera stora priser, däribland Kunskapspriset som delas ut av Nationalencyklopedin och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins mediapris.

År 1994 startade Karin Bojs den svenska sektionen av Reportrar utan gränser, en internationell organisation som verkar för pressfrihet.

Läs mer på hennes hemsida, här.

Artiklar
"Karin Bojs väver samman DNA-forskning med sin egen historia", DN, läs här.
"Bojs tar genvägen till släkten", SvD, läs här.
"Svindlande DNA ger rak släktforskning", Expressen, läs här.

Omdömen
"Min europeiska familj är så väl underbyggd att även om den var utskriven på gamla kvitton skulle den vara värd att läsa." - Borås Tidning




 Karin Johannisson nominerades till Augustpriset 2015 för sin bok Den sårade divan.

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den – eller ta makten över den.

Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.

De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.

De är sårade divor, men på olika sätt.

Karin Johannisson skriver om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet – allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

Kvinnorna i boken
Sigrid Hjertén (1885–1948) är född i Sundsvall. Studerade för Matisse i Paris på 10-talet. Gift med Isaac Grünewald. Målade ofta heminteriörer, stadsbilder och porträtt i expressionistisk stil.
Nelly Sachs (1891–1970). Född i Berlin. Hennes böcker brändes på nazisternas bokbål 1933. Flyr till Sverige 1940. Ger ut en handfull diktsamlingar och tilldelas Nobelpriset i litteratur 1966. Utvecklar stark paranoia och bor periodvis på Beckomberga.
Agnes von Krusenstjerna (1894–1940). Uppvuxen i en adlig familj i Stockholm. Efter debuten 1917 skriver hon ett femtontal romaner, bland annat ”Fröknarna von Pahlen”, som ledde till en våldsam debatt om bokens sexuella frispråkighet. Vårdades på mentalsjukhus.

Om Karin Johannisson
Karin Johannisson, är professor emerita i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet sedan 1996. Hon är ledamot av Gastronomiska akademien sedan 2003, där hon sitter vid tallrik 9, samt av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala.

Karin Johannisson är specialiserad på medicinhistoria, studerade idé- och lärdomshistoria för Sten Lindroth och Ronny Ambjörnsson vid Göteborgs universitet och kom till Uppsala universitet 1969.

Lyssna på en intervju med Karin Johannisson i Expressen Kultur, här.
Läs en intervju i DN, "Verklig galenskap står vi inte ut med",  här.

Omdömen
"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD
"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN
"en enastående bok", Jönköpings-Posten


Bokens Afton
Karin Bojs och Karin Johannisson är gäster på Bokens Afton, 2 februari kl 18.30. Biljetter (100 kr) finns att köpa i kassan. Endast förköp.



Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den – eller ta makten över den.
Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.
De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.
De är sårade divor, men på olika sätt.
Karin Johannisson skriver om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet – allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD

"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN

"en enastående bok", Jönköpings-Posten - See more at: http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Essaer/D/den-sarade-divan/#sthash.Uhz187FB.dpuf

Martina Haag är gäst på Bokens Afton, 23 februari

$
0
0
Martina Haag är skådespelerskan som sadlade om och började skriva vid 39 års ålder, 2003. Året därpå valdes hon till Årets Krönikör, 2005 utnämndes hon till Årets Mama och 2006 blev hon Årets Antikexpert (efter att ha vunnit samtliga omgångar i teveprogrammet Otroligt Antikt). Sedan har hon skrivit åtta böcker, se nedan.

Hennes senaste bok, Det är något som inte stämmer.

Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.

Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.



Omdömen och recensioner
”En drabbande text om sorg när den är så illamåendeskapande att man gör bäst i att uthärda dagarna en kvart i taget. Lite som någon som äter vätskeersättning med sked för att inte kräkas upp allt på en gång.” Malena Rydell, Dagens Nyheter

”Bitvis är detta den mest drabbande skilsmässoskildring jag läst, en total, obönhörlig ärlighet om upplevelsen av att bli bedragen, ratad och dumpad av den man älskar mest. På riktigt … Under de tokroliga formuleringarna och den ständigt närvarande galghumorn finns också en hisnande, avgrundsdjup sorg … ’Lena Andersson för chicklit-publiken’ Och för alla oss andra. ” Jens Liljestrand, Expressen

”Men så börjar Martina Haag berätta om en skilsmässa så att jag tappar andan: få kan beskriva känslor som hon. Sorgen, ångesten, självförtroendet som bara försvinner. Delar av den här boken är bättre än allt annat Martina Haag har skrivit.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Den där instinktiva jakten på tecken och försöken att tolka dem - det är så himla bra skildrat … Ilskan och sorgen över det spruckna äktenskapet skriver hon om så att det känns … detta är framför allt kvinnans historia om hur man bryter ihop och kommer igen. Haag lägger ut sitt hjärta till allmän beskådan och i detta finns något väldigt vackert. ” Maria Francke, Sydsvenskan

”Skickligt skildrar hon känslan av tvivel och smärtan i att bli lurad och lämnad … Om man på en skala är tio glad när man gifter sig, gör det femtusen ont att skilja sig, skriver hon. Förvånansvärt mycket av den smärtan gör hon begriplig. Jaså, är det så illa det känns? Sträckläsning för alla med normal empatisk förmåga. ” Inger Melin, Borås Tidning

"Martina Haag skriver så allmänmänskligt överjävligt ärligt att historien inte behöver vara sann, den är ändå sann. För vi är likadana i smärtan, i ilskan och i sorgen … En naken beskrivning av sorg som biter sig fast. ” Sofia Bergström, Trelleborgs Allehanda

Det här är Martina Haag
Bor: I Bromma.
Familj: Fyra barn och en katt.

Läser jag helst: Nästan allt. Och jag läser otroligt mycket, minst en bok i veckan.

Drömskådis jag vill jobba med:Pernilla August eller Reine Brynolfsson (honom har jag redan jobbat med i Underbar men han är så djävulskt bra att jag kommer alltid att vilja jobba med honom igen.)

Gör jag om tio år: Jag hoppas att jag får skriva böcker hela livet! Min långtidsplan är att lära mig italienska och ha en liten lägenhet med havsutsikt i Italien som jag kan åka till när jag blir pensionär.

Paradrätt: Något italienskt, just nu lasagne.

Favoritdryck: Champagne, rödvin och Ramlösa. När vi var i fjällen gjorde jag varm choklad gjord på hälften grädde, hälften mjölk som man värmer upp och så rör man ner bitar av 70% mörk choklad. Det var nog det godaste jag någonsin har druckit.

Starka sidor: Envis. Jag har lätt för att skratta.

Svaga sidor: Alldeles för kort stubin.

Martina Haag är skådespelerskan som sadlade om och började skriva vid 39 års ålder, 2003. Året därpå valdes hon till Årets Krönikör, 2005 utnämndes hon till Årets Mama och 2006 blev hon Årets Antikexpert (efter att ha vunnit samtliga omgångar i teveprogrammet Otroligt Antikt).

Första krönikesamlingen Hemma hos Martina kom 2004. Därefter kom debutromanen Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra). Filmen med samma namn och med Martina Haag i huvudrollen hade premiär i augusti 2007. Den kritikerrosades och blev en stor publiksuccé. Samma år blev den framröstad av biobesökarna som en av tre kandidater till att tävla om Biopublikens pris.

I september 2015 hade filmatiseringen av romanen Glada hälsningar från Missångerträsk premiär, också den med Martina Haag i huvudrollen.

Bibliografi:
Det är något som inte stämmer, 2015
Heja, heja!
, 2012
Glada hälsningar från Missångerträsk, 2011
Fånge i Hundpalatset, 2010
I en annan del av Bromma, 2008
Martina-koden, 2006
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra), 2005
Hemma hos Martina, 2004

Bokens Afton
Martina Haag är gäst på Bokens Afton, 23 februari, kl 18.30 Biljetter finns i kassan nu.

Björn Ranelid, Överbefälhavarens hemlighet

$
0
0


Försvarsmakten håller presskonferens. Sveriges överbefälhavare rätar till glasögonen och ser ut över de församlade journalisterna. Han ska tala om den senaste tidens kränkningar av svenskt luftrum och svenska farvatten. Han har haft hemliga överläggningar med NATO och med andra stormakters underrättelsetjänst och nu väger han varje ord på guldvåg – som han gjort så många gånger förut inför olika församlingar.

Men den här gången är det inte som det brukar vara. Överbefälhavaren och generalen Axel Wiman har inte bara Sveriges säkerhet i tankarna; hans privata tillvaro tränger samtidigt in i medvetandet. Det är som om hela livet kokas ihop i hans hjärna i denna stund. Uppväxten på gården i Skåne, den utvecklingsstörda systern, gymnasietiden med vännen och rivalen Viktor… Gamla skuldkänslor blandas med fruktan för hur det ska gå med Axel Wimans svårt sjuka hustru och deras son, som lever med droger och lögner.

Och när överbefälhavaren får syn på Viktor i pressuppbådet brister det för honom. Han får inte fram ett ljud, börjar gråta, faller nästan ihop – och journalisterna rapporterar över världen om den svenske överbefälhavarens kollaps framför kamerorna.

I Överbefälhavarens hemlighet målar Björn Ranelid åter ett porträtt av en sammansatt människa och ett liv med ljusare och mörkare sidor. Det blir en berättelse om framgångens pris och medkänslans villkor.

Bokens Afton
Björn Ranelid är gäst på Bokens Afton 15 mars, kl 18.30

Roy Fares signerar Sweet Spots of New York

$
0
0

Roy Fares kom med sin familj till Sverige 1990 när han var sex år gammal. Han är uppväxt i Örebro och bor numera i Stockholm. Han är kusin med filmbröderna Josef och Fares Fares.

Fares har gått en gymnasieutbildning på livsmedelsprogrammet i Örebro med inriktning bageri/konditor. 2005 fick han sitt gesällbrev som konditor. Samma år vann han SM-guld för unga bagare samt kom han på tredje plats i EM för unga bagare. Efter tävlingsframgångarna började Roy Fares jobba på det välrenommerade Tösse-bageriet i Stockholm.

2010 vann Fares tävlingen Årets konditor, som är Sveriges största tävling för professionella konditorer.

Hösten 2012 släppte han sin första bok Sweet!, inspirerad av svenska, franska och amerikanska desserter. 2013 medverkade han som en av tre domare i TV-programmet Dessertmästarna på Kanal 5 och släppte sin andra bakbok United States of Cakes. Boken utsågs till världens bästa kokbok 2014 i kategorin amerikansk mat av Gourmand World Cookbook Awards.

Fares har även medverkat som som konditor i tv-programmet Go'kväll i SVT 2011. Sedan 2013 är Fares en del av TV4:s matprogram Mitt Kök.

2014 släppte Roy Fares sin tredje bok Delicious, en egen tolkning av den klassiska bakboken Sju sorters kakor. I april 2015 gjorde han debut som programledare när Kanal 5 sände tv-serien United States of Cakes, baserad på hans bok med samma namn.

2014 blev Roy Fares utnämnd till "Årets Chicaste" man av tidningen CHIC.

2016 blev Roy Fares utnämnd till "Årets bäst klädda man" av tidningen Elle Sverige.

Läs mer om Roy Fares på hans hemsida här.

Du kan träffa Roy Fares när han signerar sina böcker, lördag 19 mars, kl 12-13.30.

Sven Wollter, Hon, Han och döden

$
0
0

Monica Gullman har läst Sven Wollters roman, Hon, Han och döden.

Jag brinner av nyfikenhet, jag vill veta varför Wollter vid 82 års ålder skrivit en roman om kärleken och döden?

Kom den bara sådär över en natt, eller har han funderat på den länge? Den frågan kommer jag att ställa till honom när han kommer på Bokens Afton den 13 april.

Han kommer hem från sjukhuset och säger att Han har fått en hjärntumör, en inoperabel sådan, Hon blir arg, ledsen frustrerad när hon får veta. (Sedan gråter de) Hon och Han träffades av en slump på Östra Hamngatan, Han tar tag i Henne när hon handlöst halkar på en isfläck. Det är 37 år sedan. De blev från den dagen "ihop" för livet.

Måsen är iakttagaren i boken, hen kollar upp hur människorna beter sig i kärlek och sorg, ilska och glädje.

Big Foot sitter i sin stuga vid Nordnorges kust. Så som ett mirakel kommer hans stora kärlek Gerárd Philipe som han inte träffat på många år och Hon och Han på besök. De delar en fantastisk måltid, dricker goda drycker och samtalar om livet och för all del döden. Måsen sitter på sin plats, lyssnar på deras samtal och förundras över människorna.

En bok om kärlek, sorg och magi så vackert skriven att man rörs till tårar.

Den får 4 av 5 i betyg av mig.

Monica Vängåvans kulturtant

Bokens Afton

Sven Wollter är gäst på Bokens Afton, onsdag 13 april, kl 18.30

Jan Bylund signerar sina böcker 21 april

Åberg, Schaffer och Möllberg signerar 23 april

Per Wästberg, Det gula pensionatet

$
0
0
Ett förfallet pensionat i Södermanland bebos sent en höst av en namnlös jagberättare på flykt undan samhället, huvudstaden och sitt förflutna. En stamgäst driver honom med sina påflugna kontaktförsök till vansinne. Där finns också den talföre ägaren i beråd om husets framtid och hans osynliga enväldiga kokerska.

En svart humoresk, ett absurt mysteriespel, en samhällssatir, en självbekännelse, en nordisk svampbok? Poetisk, uppsluppen, bitsk, argsint, melankolisk, hemlighetsfull – denna utmanande ”händelselösa” roman med alla sina slingertrådar är utan motsvarighet i Per Wästbergs författarskap.

Efter att på senare år ägnat sig åt minnesarbete i flera självbiografiska verk fokuserar Wästberg i romanen Det gula pensionatet desto mera på det svårgripbara nuet – sakers tillstånd och mänskligheters fasoner.











Per Wästberg föddes i Stockholm 1933.

Bachelor of Arts i Harvard och fil lic i Uppsala 1962. 1953 blev han kulturskribent i Dagens Nyheter och senare chefredaktör 1976-82. Ordförande i internationella PEN 1979-86. Grundare av svenska Amnesty 1963. Vice ordförande i Stockholms skönhetsråd sedan 1984. Medlem i Svenska Akademien 1997 på stol nr 12.

Per Wästberg debuterade som 15-åring med novellsamlingen Pojke med såpbubblor (1949) och hade då skrivit i sex år, bland annat i Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Genombrottet kom med Halva kungariket (1955), en romantiskt ironisk pikaresk om två unga älskande på upptäcktsfärd i Stockholm med omgivning. Några år senare kom Arvtagaren (1958) som skildrar en oskyldig ung svensk i efterkrigstidens skövlade Tyskland.

Mötet med förtryck och rasism dokumenteras i Förbjudet område (1960) och På svarta listan (1960). Dagbok, porträtt och politisk analys blandas för att åskådliggöra chocken då en neutral svensk möter apartheids vardag. Böckerna blev omdebatterade långt utanför Norden och fick betydelse för det svenska engagemanget för södra Afrika.

Afrika blev en vändpunkt. Per Wästberg framträdde som opinionsbildare, utredare, insamlare av pengar och hemlig kurir. När han 1968, efter två diktsamlingar och böcker om afrikansk politik och litteratur, återvände till romanen, var det med en trilogi om kärlek i 60-talets Stockholm. Vattenslottet (1968), Luftburen (1969) och Jordmånen (1972) kom att läsas och diskuteras som generationsdokument kring olika typer av samlevnad.

En kvartett romaner handlar om diplomaten Johan Fredrik Victorin, Afrikaresenären Wilhelm Knutson och stadsarkitekten Ellen Mörk. Miljön är Stockholm eller Kamerun. Eldens skugga (1986), Bergets källa (1987), Ljusets hjärta (1991) och Vindens låga (1993) utforskar den sinnliga erfarenhetens nyanser, kärlekens stadier av hängivelse, klarsyn, beständig upptäckt. Romanerna bör läsas som symboliska prosapoem. Hos gestalterna finns en kluvenhet mellan äventyr och borgerlighet, ovisshet och lagbundenhet, diplomatins klokskap och passionens besatthet.

1996 kom Ung mans dagbok, vilket är Per Wästbergs autentiska dagbok från 12-16 års ålder och som senare följdes upp 1997 med fortsättningen Ung författares dagbok från 17-20 års ålder. 2006 utkom han med första delen av sina memoarer, De hemliga rummen, vilket året därpå efterföljdes av Vägarna till Afrika (2007). Den tredje delen heter Hemma i världen (2010) och den fjärde Ute i livet (2012).

Den biografiska romanen Anders Sparrmans resa (2008) handlar om Linné-lärjungen Anders Sparrmans liv och forskning.

Inom ramen för stads- och landskapsmonografin, däribland Östermalm (1962) och Sommaröarna (1973), har Per Wästberg fogat samman reportage, självbiografi och historia. Därtill har han odlat kortprosan, fragmentet, aforismen: Obestämda artiklar (1982), En avlägsen likhet (1983), Frusna tillgångar (1990).

Per Wästberg har skrivit i en mängd genrer. Trots vitt skilda motiv löper gemensamma trådar mellan de femtiotalet böcker Per har gett ut; kärleken - människan - friheten; eller i politiska termer: människas rättigheter. Hans gestalter söker urskilja de livsavgörande impulserna, tillvarons glödpunkter.

Per Wästbergs poesi har utgetts i separata volymer på engelska, tyska, spanska, ryska, slovakiska. Hans Luftburen-trilogi finns på sex språk. The Journey of Anders Sparrman utkom på engelska 2010.

När Per Wästberg fyllde 60 år instiftades Wahlström & Widstrands litteraturpris i hans anda. Priset tilldelas vartannat år ett svenskt författarskap eller enstaka verk som i språklig fantasi, musikalitet och metaforik framstår som personligt, särpräglat och minnesvärt. Priset på 50 000 kronor tilldelades första året Per Wästberg, som därefter har varit ordförande för en jury med uppgift att utse kommande pristagare.

Recensioner av Det gula pensionatet
"En märklig roman, olik det mesta Per Wästberg har skrivit (...) genomsyrad av en Becketthumor, svartsynt borrande mot existensens nollpunkt (...) Åldrandets plågor (...) finns också här. Ledan vid den egna kroppen förvandlar Per Wästberg till en magnifik slutpunkt i Det gula pensionatet. Språkligt sett är romanen ett kraftprov. Det är som om Per Wästberg utmanar sig själv. Kan språket skimra så starkt att nästan 400 händelselösa sidor blir meningsfulla? Svaret är ja. Per Wästbergs språk bär – varierat, vackert, ibland ålderdomligt och högtidligt."
/Stefan Eklund, Svenska Dagbladet
Viewing all 192 articles
Browse latest View live


Latest Images