Quantcast
Channel: Bokens Afton i Sundsvall
Viewing all 192 articles
Browse latest View live

Svenåke Boström: Den tändande gnistan

$
0
0
Svenåke Boström, välkänd Sundsvallsprofil, har nu kommit med en uppdaterad upplaga av sin bok om Sundsvallsbranden 1888.

Ett viktigt och intressant avsnitt i boken handlar om utredningen kring brandens orsak, den tändande gnistan från en ångbåt på Selångersån. Skulle någon fällas i domstol för katastrofen som orsakade skador för omkring 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde? Boken innehåller också ett stort antal dramatiska ögonvittnesskildringar, men den beskriver också de intensiva åren efter branden. Byggruschen som gav Sundsvall dess unika stadskärna. På sex år byggdes 600 pampiga stenhus i stan. Ur askan reste sig en helt ny stad, pampigare, rikare, ”i föryngrad och förskönad gestalt” som kung Oscar II konstaterade när han återvände sex år efter branden. Hur denna nya stad, ”Stenstan”, skapades skildras i denna rikt illustrerade historiska reportagebok. En berättelse om Sveriges största stadsbrand genom tiderna, men också om de övriga brandkatastroferna samma dag, som drabbade Umeå, Sandö, Lilla Edet, Sala, Ljusdal, med flera platser.

Läs hans blogg här.


Svenåke pratar och signerar sin bok, lördag 31 januari, kl 12-13.30







Christer van der Kwast gäst på Bokens Afton, 18 februari, kl 18.30

$
0
0

Christer van der Kwastär åklagaren som levt med Fallet Quick i 20 år. Han har suttit i förhör, varit med vid de omtalade vallningarna, drivit åtta mål till fällande domar, upplevt resningsansökningarna och Quicks frikännande. Han har också hängts ut i media, förklarats som inkompetent av Leif G.W. Persson och som manipulativ av Jan Guillou. Nu har han skrivit boken som ger hans syn inifrån hela den turbulenta rättssaken. Avsikten med boken har varit att ge läsaren en mer verklighetsanknuten bild av den juridiska hanteringen av fallet Thomas Quick än den som hittills framkommit i media.

Fd överåklagaren Christer van der Kwast säger:

Kanske finns det tid nu att fundera över om det är rimligt att en dömd seriemördare går fri på det sätt som skett utan att man först gör en ordentlig ny prövning i domstol av skuldfrågan. 

Min personliga åsikt är att rättsväsendet inte höll måttet när Bergwall beviljades resning och frikändes. En så allvarlig sak som grova och sadistiska mord ska inte kunna viftas bort så här enkelt. Min redogörelse skulle kunna tolkas som revanschlystnad och rättshaveri. Det är i så fall en risk jag är beredd att ta. Med varm hand lämnar jag över till läsaren att bilda sig en egen uppfattning. De infekterade striderna om vad som är sant i Quickhistorien kommer säkert att avklinga tids nog och då ersättas med en mer eftertänksam debatt. Historiens kvarnar mal långsamt och det finns ju trots allt ett liv efter Quickutredningen. Själv är jag övertygad om att allt tal om rättsskandal så småningom kommer att ersättas med eftertankens kranka blekhet, när alla överord och underliga föreställningar om utredningen har städats undan. Jag har levt med Quickhistorien i omgångar under drygt tjugo år och sätter nu punkt. Med ett engelskt uttryck I rest my case.
/Christer van det Kwast

Recensioner och länkar
Se en intervju i SvT Go'morron med Christer van der Kwast, här.

Jan Gulliou riktar skarp kritik mot van der Kwast, läs mer här.
Christer van der Kwast går till motattack mot Gullious kritik, läs här.

Läs recension i SvD, här.
Läs recension iSydsvenskan, här.


Christer van der Kwast är gäst på Bokens Afton, onsdag 18 februari. Biljetter finns i kassan nu.

Carina Aynsley berättar om sitt Nepal, söndag 8 februari, kl 18

$
0
0

Carina Aynsley heter jag och är en alldeles nybliven författarkvinna. Skrivit har jag alltid gjort, men första boken har låtit vänta på sig. I oktober 2010 besökte jag Nepal för första gången. Bland annat trekkade jag i Himalaya. Landet är fantastiskt trots att det är ett av världens fattigaste. Både människor och djur lider nöd och barnen far oerhört illa. Men människorna är mycket vänliga och bergen och naturen storslagna. Jag blev förälskad och vintern 2012 åkte jag tillbaka och tillbringade tre månader i Kathmandu som volontär på ett barnhem. 

Jag bloggade så gott som dagligen, och jag har skrivit en bok "Ajj La Vjoo", baserad på bloggen. Läsaren får följa mina upplevelser och äventyr under 90 dagar. Jag firade både jul- och nyårsafton samt min 50-årsdag tillsammans med flickorna på barnhemmet. 

Flera gånger har jag varit med buddhistiska munkar ut på gatorna för att ge hemlösa barn mat och kläder. Jag vistades en hel del ute i trafiken, att åka buss och taxi i Kathmandu är värt en bok bara det. Sammanlagt har jag varit varit där fyra gånger. Självklart har jag sett och upplevt en hel del elände, och jag vet att man kan inte rädda alla. Men man kan kanske hjälpa någon! Och därför har jag och min man startat en liten hobbyverksamhet, en butik på internet, där vi säljer nepalesiskt hantverk och skänker tillbaka en del av överskottet till barnprojekt i Nepal. Som ett led i denna vår lilla rörelse är jag ute en hel del och föreläser och visar bilder, där använder jag verkligen ordet för att få människor medvetna om situationen i detta lilla, för många nästan helt okända, land. 

"Ajj La Vjoo"är min första, men inte sista, bok. Jag arbetar redan på nästa projekt, som är så långt ifrån en bloggbok man kan komma. Den som lever får se!

Carina Aynsley visar bilder från sina resor i Himalaya, livet på ett barnhem i Kathmandu, en mängd spännande vardagsäventyr och möten med bland annat gatubarn. Så berättar hon givetvis om sin bloggbok ”Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal”, och har vackra smycken, väskor, hattar och annat hantverk till försäljning.

Se även ett filmklipp när Carina Aynsley besökte bokhandeln med sin novellsamling, klicka här.

Carina Aynsley är gäst på Bokens Afton, söndag 8 februari, kl 18.00 - ca 19.30.

Entré 50 kronor går oavkortat till ett spännande biståndsprojekt i Nepal. Biljetter säljs endast i förköp i kassan.

Festkväll före bokrea med Kristina Sandberg, 24 februari, kl 18.30

$
0
0

Festkväll inför 2015 års Bokrea
med 
Kristina Sandbergsom gäst

Kristina Sandberg, Foto Maria Annas

2015 års stora bokrea börjar onsdag 25 februari kl 00.00-01.30 och sedan 07.00-19.00. Utbudet av reaböcker är starkt i år. Det har både spets och bredd. Flera av de böcker som blir storsäljare på rean kommer från de senaste årens utgivning, som hade ovanligt många heta nyheter. I år kommer nära 1 000 olika titlar att finnas med. Den stora bokrean ger bokälskare unika möjligheter att hitta billiga böcker.

Men nu får du chansen att först av alla välja dina reaböcker, som ibland inte finns i så många exemplar. Du är välkommen till en festkväll tillsammans med Kristina Sandberg.

Kvällens program
  • Först lyssnar vi till Kristina Sandberg, som har skrivit tre böcker, och fått Augustpriset 2014 för sin senaste bok, Liv till varje pris.
  • Därefter ger vi lite tips på pärlorna i årets bokrea.
  • Till sist får du chansen att plocka dina godbitar ur årets rea i en eller flera kassar, som vi sedan ställer undan. Du hämtar din kasse senare under veckan, dock senast söndag den 1 mars. I år finns ett stort antal titlar, som inte finns med i katalogen. Dessa finns dock oftast i få exemplar, som du med andra ord får förtur på under kvällen.
  • Vi bjuder på lite lätt att dricka och äta under tiden.

Välkommen till en festkväll. Biljett (100 kr) köper du i förköp i kassan.

En Skarp dag, lördag 28 mars, kl 12-13

$
0
0
Åke Skarp var överste och regementschef vid LV5 i Sundsvall, 1968-1975. LV5 lades ned sju år senare, den 30 juni 1982. Han var även en mycket engagerad idrottsledare i Sundsvall.

Överste Skarp och hans hustru Märta fick döttrarna Ellen, Ann-Marie och Kerstin samt sönerna Ingemar och Lennart. Döttrarna Ellen och Ann-Marie gjorde sig karriärer inom bokhandels- och förlagsbranscherna. Ellen som butikschef hos Killbergs Bokhandel i Helsingborg och Ann-Marie som förläggare på Norstedts förlag i Stockholm. Kerstin är advokat och vice riksåklagare, Lennart är civilekonom medan Ingemar är civilingenjör teknisk fysik. Ellen jobbade i vår bokhandel på 70-talet när Arne Jonzon var bokhandlare. Hon fick med andra ord en gedigen inskolning i bokhandelsbranschen.


Ann-Marie Skarp
Jan Guillou
Ann-Marie Skarp har utnämnts till den enskilt största förnyaren av den svenska bokbranschen under 2000-talet. Hon kallas för en strategisk tänkare som alltid är beredd att utmana etablerade sanningar. Tillsammans med sin man, författaren Jan Guillou och några vänner, startade dessa ett eget förlag, Piratförlaget, som 2014 firade 15-års jubileum.

Åke Skarp skulle ha fyllt 100 år i år. För att fira detta samlas släkten Skarp i Sundsvall den 28 mars för att tillsammans tänka tillbaka på tiden som barn i Sundsvall och besöka platser som familjen har minnen från. LV5-området på Södra Berget är ett givet besöksmål


Ellen Skarp

Ann-Marie Skarp, Ellen Skarp och Jan Guillou besöker oss samma dag, lördag 28 mars, kl 12-13. 

Program på vår scen på entrétorget:

Ellen Skarp, förmedlar sina bästa boktips;
Ann-Marie Skarp, berättar om Piratförlaget och dess författare;
Jan Guillou, berättar om sin romansvit Det stora århundradet. En berättelse om 1900-talet – mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade.

På entrétorget finns ett fyrtiotal sittplatser. Gratis entré. Välkommen!


Catharina Ingelman-Sundberg och Åsa Hellberg är gäster på Bokens Afton, 10 mars, kl 18.30

$
0
0








Catharina Ingelman-Sundberg började sin karriär som marinarkeolog och ägnade 15 år av sitt liv att söka efter vår historia på havets botten. Som marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren. Hon var under några år även anställd vid Western Australian Museum i Perth. Därefter utbildade hon sig till journalist vid journalisthögskolan i Göteborg, parallellt med att hon började arbeta som författare.

Catharinas böcker har nått ut till en bred målgrupp av både män och kvinnor i alla åldrar. Hon är bland annat känd för sina uppskattade romaner om vikingatiden och förutom romantrilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har Catharina Ingelman-Sundberg även gett ut populärvetenskapliga faktaböcker, underhållningsromaner och historiska romaner. I Månpocket finns samtliga tre delar i serien om Anne Persdotter: Brännmärkt, Förföljd och Befriad


Hennes första bok om Pensionärsligan, Kaffe med rån har enbart i Sverige sålt i över 200 000 exemplar. Titeln på den till franska översatta boken till vänster betyder i översättning: "Hur man rånar en bank utan att tappa löständerna" Rättigheterna har hittills sålts till 21 länder. Efter 22 år som journalist delar Catharina Ingelman-Sundberg sin tid mellan det egna författandet och arbetet som frilansjournalist. 

Nu har Catharina Ingelman-Sundberg kommit med en ny bok, Låna är silver, råna är guld. Det är troligt att den blir samma succé som Kaffe med rån.



Åsa Hellberg

Två medelålders kvinnor, en motorcykel och ett slott i Italien. Det är bäddat för en ny underhållande och varm romantisk komedi av Åsa Hellberg: Toscana tur och retur.

Sara Raphael saknar uppslag till sitt nästa reportage. När hon köper en motorcykel för en spottstyver och ser en annons som lockar med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält, finns bara ett alternativ: hon måste få upp sin bästa vän på pallen och åka dit.

Jessica Romin, den kända författaren, går alltid i högklackat och gapskrattar åt Saras förslag. Hon ska på en författarträff i Malmö och tänker naturligtvis ta tåget dit. Hur det sedan kommer sig att hon ändå sitter bakom Sara i ett skinnställ vet hon inte riktigt.

Det blir en resa de båda väninnorna aldrig kommer att glömma – en oplanerad tältnatt vid Vänern, för små hjälmar, hotfulla medtrafikanter, stiliga hjältar, barska italienska kvinnor … Och så till sist slottet. En magisk plats där Sara känner igen sig alltför väl. Hon minns med både fasa och pirr romansen för så länge sedan. För Jessica innebär mötet med den trevlige Anders en chans att för alltid glömma JP – sitt livs största kärlek – så att hon slipper prata om det där som gör så ont.

Det italienska slottets tinnar, torn och vinkällare bär på hemligheter som påverkar både Sara och Jessica på sätt de aldrig hade kunnat ana. Frågan är om man verkligen kan fly från sitt förflutna.

"Dessa salta kvinnors liv flätas samman av Åsa Hellberg i hennes sockersöta mappieroman. En liten värld heter boken som får mig att mjukna som nariga läppar under ett cerat." M-Magasin om Åsa Hellbergs tidigare bok En liten värld.


Catharina Ingelman-Sundberg och Åsa Hellberg är gäster på Bokens Afton tisdag 10 mars, kl 18.30. Biljetter (100:-) finns i kassan.

Per Schlingmann är gäst på Bokens Afton, 18 mars

$
0
0
Det är i städerna det händer! Planeten skakar till och genom vad som kan liknas vid mänsklig gravitation hamnar vi i städerna. Vi befinner oss i en tyst revolution där städerna och kvinnorna är revoltörer. Och vapnet är en Samsung istället för en Kalashnikov. De multinationella företagen blir multiurbana företag. Det urbana är det nya svarta och borgmästarna blir vår tids premiärministrar.

I denna unika bok, Urban Express, guidar dig Per Schlingmann och Kjell A Nordström i vad som händer i världen, staden och för oss människor. Förutom stadens till synes ostoppbara attraktionskraft ser vi andra dramatiska förändringar som påverkar villkoren för oss alla:

• Framgång i den digitala världen kräver kompetenser som inte är digitala. När allt kan kopieras blir det som inte kan artikuleras och digitaliseras kvar.

• Det är kvinnornas tid. Utrustade med kunskap och mobil tar de för sig. Männen håller krampaktigt fast vid den ekonomiska makten, men hur länge till?

• Nu är det vild kunskap som gäller! Oavsett hur bra universiteten är, så lär de bara ut hygienkunskap. För att nå framgång krävs något mer. Något magiskt. Vild kunskap.

Det är upp till dig hur du förhåller dig till utvecklingen – det handlar om att vara öppen, ödmjuk och våga experimentera och hantera förändring genom att lära förmågan att lära om.

Lika lite som annat som uppstår idag går denna bok att kategorisera. Den är ett collage som beskriver vår tid och hur du själv kan hantera de förändringar som möter oss alla. Denna bok är helt enkelt queer och söker sin kategori som så många andra idag.


Ord om boken
"Det Nordström och Schlingmann målar upp är inte science fiction eller ett diffust framtidsscenario. Det är den verklighet "Det Nordström och Schlingmann målar upp är inte science fiction eller ett diffust framtidsscenario. Det är den verklighet vi mer eller mindre lever i."
/Sundsvalls Tidning

”Per Schlingmann och Kjell A Nordström skriver om misslyckandets självklara plats för att samhället ska kunna utvecklas i sina nya bok Urban express. Så länge vi lär oss något av katastroferna är de konstruktiva. Det låter som en dröm. En dröm om öppenhet, tolerans, långsiktighet och möjligen rätt mycket humor. Kan någon konsult börja i den änden.” Jenny Strömstedt, Expressen

"Lästipset - En av våra mest välkända ex-politiker har slagit sig ihop med en ekonom och skrivit en bok om urbanisering: om varför så många söker sig till städerna och om hur vi därför måste förhålla oss till vinster och ekonomi." Metro

"Berättelsen om stadens utveckling, kvinnornas alltmer framskjutna positioner och kreativitetens frigörelse är engagerande och optimistisk... På gott och ont har Nordström och Schlingmann skrivit en bok som är viktig för att förstå hur vår samtid ser på sig själv." Sundsvalls Tidning

"De beskriver hur digitalisering, globalisering och just staden påverkar vårt sätt att leva. Staden verkar ha en ostoppbar attraktionskraft och vår värld blir allt mer digital. Men författarna för ett resonemang som går ut på att om man ska nå framgång i den digitala världen krävs kompetenser som inte är digitala." Upsala Nya Tidning

"Tråkmånsar och nejsägare kanske skulle kalla det hela för en narcissistisk bagatell. Lyssna inte på deras slavmentalitet. Instagramkontot @urbanexpress2014 är en innovativ take på hur vi använder oss av internet. En bildbomb som inte lämnar någon oberörd." Nöjesguiden om boken Instagramkonto

"Språket är snabbt och sprängfyllt med populärkulturella referenser. Varje kapitel är som en färdig föreläsning där bokens budskap är inpressat i sin helhet." Borås Tidning

"Och som vanligt när Schlingmann är i farten går det undan. Det är högt förändringstempo och frammarsch, man får aldrig stå stilla och den nya boken som han gör reklam för den här gången, heter ”Urban Express”. Snabbtåget mot storstan."Östersundsposten

"Urbaniseringen vill jag däremot beklaga. Landsbygden förtjänar mer än att bara vara ett pittoreskt sommarnöje för Stureplanspolitiker. Scenariot oroar, eftersom årets valanalyser visar på spänningarna mellan stad och landsbygd. Sverigedemokraternas triumftåg går främst genom djupa skogar och över böljande fält, just i det gamla Sverige som Schlingmann/Nordström dömer till döden. Samtidigt är framtiden redan här. Vart femte år växer Stockholm med ett nytt Västerås. Trots trängsel och bostadsbrist är stadens attraktionskraft enorm. Att motarbeta utvecklingen är lika framgångsrikt som att glasa in altanen och försöka stoppa hösten. Den kommer ändå." Tidningen Dagen

Per Schlingmann är gäst på Bokens Afton den 18 mars,kl 18.30, tillsammans med professor Jesper Strömbäck vid Mittuniversitetet.

Jesper Strömbäck är gäst på Bokens Afton, 18 mars

$
0
0
Makt, medier och samhälle : En introduktion till politisk kommunikation
Att tänka sig politik utan kommunikation är omöjligt. Lika omöjligt är det att tänka sig kommunikation som är opåverkad av politik. Politik och kommunikation hänger alltid samman. I moderna samhällen spelar medierna en central roll – det är via olika medier som människor hämtar information om allt som ligger bortom den egna vardagen, och det är via olika medier som politiska aktörer kan nå ut...

Jesper Strömbäck, presenterar sig själv så här,

Jag heter Jesper Strömbäck och är professor i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning politisk kommunikation samt Lubbe Nordström-professor i journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag är också forskningsledare vid centrumbildningen DEMICOM vid Mittuniversitetet. Jag disputerade i journalistik vid JMK, Stockholms universitet, 2001, och har sedan dess publicerat cirka 150 böcker, kapitel och vetenskapliga artiklar.

Min forskning handlar framförallt om mediernas bevakning av politik och samhälle, de förändrade medielandskapen och dess betydelse, mediernas nyhetsvärderingar, politikens medialisering, politisk marknadsföring, politiska kampanjer och public relations i politiska kontexter, opinionsbildning och opinionsbildningens mekanismer samt kampanj- och medieeffekter.

Till mina uppdrag inom forskningsvärlden hör att jag är ordförande för Political Communication Division inom International Communication Association, biträdande redaktör för Political Communication och tillhör ledningsgruppen för Network of European Political Communication Scholars (NEPOCS).

Under 2011-2013 var jag kanslichef och huvudsekreterare för regeringens Framtidskommission, vilken leddes av statsminister Fredrik Reinfeldt. Dess uppdrag var att identifiera vilka utmaningar Sverige kommer att stå inför 2020 och 2050, med särskilt fokus på utmaningar kopplade till den demografiska utvecklingen, hållbar tillväxt, integration, migration, jämställdhet och demokrati samt social sammanhållning. I rollen som huvudsekreterare skrev jag Framtidskommissionens slutrapport Svenska framtidsutmaningar (DS 2013:19 – den kan laddas ner här), vilken förutom områdena ovan även behandlade områden som globalisering och teknikutveckling.

Vid sidan av forskningen driver jag också mitt egna företag Corestad AB och är knuten till Per Schlingmann AB, inom vilket jag erbjuder föreläsningar och rådgivning när det gäller bland annat förändringsprocesser, omvärldsbevakning, framtidsanalyser och politisk kommunikation.

Jesper Strömbäck är, tillsammans med Per Schlingmann, gäster på Bokens Afton 18 mars, kl 18.30

Mari Jungstedt och Ruben Eliassen är gäster på Bokens Afton, 25 mars

$
0
0
En mörkare himmel:
I gryningen puttrar en fiskebåt in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. En av fiskarna får syn på en död kvinna som ligger på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Hon är skandinaviskt blond, naken och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker febrilt efter gärningsmannen och får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.

När ännu en kvinna hittas död, arrangerad efter ett berömt konstverk, tätnar mystiken. Kopplingar går till ett yogacenter i de kanariska bergen, ett massageinstitut i Playa del inglés, och den norska sjömanskyrkan i Arguineguin.

En mörkare himmel är den första boken i en ny serie kriminalromaner som utspelar sig på semesterparadiset Gran Canaria, en ö utanför den afrikanska kusten med ändlösa stränder och en sol som aldrig går ner. Men idyllen är bara en fernissa, baksidan ska visa sig mörkare och mer brutal än vad både Kristian och Sara kan föreställa sig.


Mari Jungstedt har med sin gotlandsserie om kommissarie Anders Knutas blivit en av Sveriges mest folkkära och sålda författare. Tillsammans med den norske författaren Ruben Eliassen skriver hon nu en ny mörk och dramatisk serie kriminalromaner från Gran Canaria, denna spanska ö som så många skandinaver älskar. Serien är redan såld till flera länder.


Mari Jungstedt arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner. Debuten kom 2003 med Den du inte ser, där kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen för första gången presenterades. Sedan dess har hon etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika författare, och det har blivit ytterligare ett tiotal böcker i den av läsarna så älskade Gotlandsserien. Bara i Sverige har Mari Jungstedts böcker sålts i över 3 miljoner exemplar, och de utkommer i över tjugo länder. Tidningen The Times har kallat henne "One of Scandinavia's best crime writers".

Den norske författaren och illustratören Ruben Eliassen, är känd för sina fantasyromaner för barn och ungdom.

Träffa Mari & Ruben på Bokens Afton onsdag 25 mars, kl 18.30- ca 21
Endast förköp av biljett ( 100:- ), finns i kassan.

Välkommen!

Svante Axelsson gäst på Bokens Afton 22 april, kl 18.30

$
0
0
Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är gäst på Bokens Afton, onsdag 22 april, kl 18.30




Föreläsningen är gratis, men du måste hämta en biljett hos oss i förväg, dock senast 20 april. Begränsat antal platser.

Föreläsningen sponsras av Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Stefan Einhorn signerar, 23 april

$
0
0
För snart tio år sedan kom Stefan Einhorns bok Konsten att vara snäll som handlade om betydelsen av att vara en god medmänniska, och har sålts i över 350 000 exemplar samt översatts till 17 språk.

Nu återkommer Einhorn till frågorna om gott och ont, men ur ett helt annat perspektiv. I De nya dödssynderna tar han ett helhetsgrepp på de egenskaper som svenska folket anses vara de sämsta. De klassiska sju dödssynderna, högmod, vällust, frosseri, girighet, lättja, vrede och avund har sitt ursprung i den katolska kyrkan och nedtecknades för över 1 500 år sedan. Men de har överlevt och än idag figurerar de i olika sammanhang inom film, litteratur och reklam.

Men vilka egenskaper anses idag vara dödssynder och skiljer de sig från de ursprungliga? Efter en brett upplagd opinionsundersökning med över tusen personer, djupintervjuer och samtal med en expertpanel visar det sig att de flesta gamla dödssynderna har ersatts av nya. Einhorn presenterar de överraskande resultaten och illustrerar dem med belysande exempel och träffande historier ur sitt rika liv livet.

Einhorn slår fast att om vi vill hantera våra dåliga sidor måste vi bli medvetna om att vi har dem och skriver: ”Vi måste bevaka våra mörka sidor och sträva efter att släppa fram våra goda. Insatserna är stora, vår egen lycka och mänsklighetens överlevnad, och det enda vi alla till slut kan göra är vårt bästa.”

Recensioner
"Stefan Einhorn har gjort det igen. Skrivit en bok om frågor som berör människor. Som ger igenkännande. Som väcker tankar." Gotlands Tidningar

Ian Wachtmeister är gäst på Bokens Afton, 5 maj

$
0
0
Ian Wachtmeister, född 1932, är företagare, debattör, politiker och författare, känd för sitt karaktäristiska sätt att varva erfarenhet och kunskap med en stor portion humor.

Sotare är den yrkeskår som skyddar våra hus från att brinna upp och ser till att frisk luft tränger igenom skorstenarna och in i alla skrymslen och vrår.

Ian Wachtmeister ser sig själv som Sveriges sotare den som inte är rädd när han klättrar på taken, den som vågar säga det som andra inte vågar säga och den som ger ny frisk luft till vår debatt.

Med boken Sotarnaär Ian Wachtmeister tillbaka som författare, mer personlig och rak än någonsin. Här finns aldrig tidigare berättade historier ur hans spännande och brokiga liv, kryddade med fritänkarens ocensurerade sanningar. Boken rymmer såväl skandaler från näringslivet som romantiska skildringar från herrgårdslivet under andra världskriget. Nutida politiker, myndigheter och medier granskas med obarmhärtig skärpa, samtidigt som personliga anekdoter och reseupplevelser skildras med en hjärtlig värme en sida av Ian som de flesta inte känner till. Några kommer att bli förbannande. Andra kommer att uppskatta att det finns någon som vågar säga vad han tycker. Och ingen kommer att lämnas oberörd!




Besök Ian Wachmeisters hemsida, här.

Ian Wachtmeister är gäst på Bokens Afton, 5 maj, kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.

Lasse Åberg och Janne Schaffer gäster på Bokens Afton, 12 maj

$
0
0


År 1980 ringde Lasse Åberg till Janne Schaffer och frågade om han ville vara med som zebra i ett djur­inspirerat popband. Janne sa ja - resten är historia!

Sjung karaoke tillsammans med Electric Banana Band! 25 stycken kul och rockiga hits som "Banankontakt", "Zwampen" och "Min piraya Maja" finns i denna sångbok med digital spelare. Här finns också kul illustrationer av Lasse Åberg, fotografier, och en massa fakta om bandet.

Fröet till det som skulle komma att bli Electric Banana Band såddes redan 1976, då Lasse Åberg skapade barnprogramserien Trazan och Banarne.

Electric Banana Band, med Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer som frontfigurer, har släppt ett stort antal plattor. Flera har sålt guld och platina.

Lasse Åberg och Janne Schaffer återkommer till oss igen som gäster på en Bokens Afton, tisdag 12 maj kl 18.30. Det blir en fartfylld kväll med mycket musik och prat. Biljetter finns i kassan nu.


David Ericsson: Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

$
0
0

I de svenska novellerna ser vi bland annat det hårda livet i ett bemanningsbolag och träffar en fackföreningsman som förföljs av kriminella. Vi möter en äkta emir på ett café och en man som återser den älskade han försökt glömma i tio år.

David Ericsson är författare och frilansjournalist. Hans första bok, novellsamlingen "Truck stop", kom 1999. Därefter har han skrivit tre romaner och otaliga krönikor och reportage i fack och dagspress. Han kör också långtradare i Europa.

Ericsson är också verksam som frilansmedarbetare på Transportarbetaren, Dagens Nyheter och LO-tidningen. Han belönades 2008 med LO:s kulturpris.

David Ericsson signerar sin bok hos oss måndag 4 maj, kl 15-16.30

Teater Soja och Cirkus Elvira

$
0
0
Teater SOJA, i samarbete med Cirkus Elvira, presenterar sin gemensamma storsatsning "Cirkusflickan" som har premiär i juletid 2015.




Litteraturscenen på Nationaldagen, 6 juni 2015

$
0
0


Program på Litteraturscenen 2015Litteraturscenen finns på Storgatan, vid parken Vängåvan.


11.30 Anita Jacobson, estradpoet och skådespelare med
          Fredrik Westin, öppnar Litteraturscenen
  2015
11.45 Anders Graneheim, kroppsbyggare och författare
12.00 Kristina Appelqvist, välkänd deckarförfattare
12.25 Gabriella Ullberg Westin, fantasyförfattare
12.45 Björn Persson, deckarförfattare från Matfors
13.00 Johan Olsson, skidåkare och högtidstalare
13.30 Bugguppvisning avTrolldansarna
13.45 Andreas Stickler, romanförfattare
14.00 Teater Soja & Cirkus Elvira, Cirkusflickan
14.15 Bugguppvisning avTrolldansarna
14.30 Carina Aynsley, novellförfattare
14.45 Helen Sahlstrand, kokboksförfattare
15.00 Smultron & Sång sjunger för alla barn - stora som små

 

Klicka på författarens namn för mer information.
 

Ytterligare lokala författare kommer att delta under dagen:

Katarina Widholm, med barnboken Vill du det, Jina?
Christian Borthney, med boken Begiven adept
Louice Svedin,
med fantasyboken Sångernas bok 

Sofia Johansson, med barnboken Nils hjälper laget

Daniel Andersson, med fantasyboken Siaren


Övrigt
  • Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2-6 nov presenteras.
  • Ansiktsmålning av små och stora barn utanför butiken, kl 12-15. Gratis!
Med reservation för eventuella ändringar. 

Hela programmet

Hela programmet för Nationaldagsfirandet finns på Visit Sundsvalls hemsida, som du kan se här.





Linda Skugge och Gunilla Jensen, gäster på Bokens Afton 9 sept

$
0
0
Linda Skugge har skrivit för Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Amelia, Mama, Yourlife, Icakuriren med flera. Våren 2014 mottog Linda Skugge ett stipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse, Svenska Akademien. Hon är en av grundarna av boksajten vulkan.se och driver eventbyrån Skugge & Co.

Efter att under några år ha varit en debattör och förespråkare för feminism skrev Skugge i april 2006 att hon inte tyckte att ordet feminism var gångbart och att hon därför skulle sluta kalla sig feminist. Hon reviderade dock detta yttrande 2012 och berättade att hon numera praktiserar praktisk feminism.

Tillsammans med Sigrid Tollgård har Linda Skugge nu skrivit en ny bok, Mot fyren.

Han som förbereder sig för katastrofen. Hon som skriver ner tänkbara samtalsämnen. Han som inte längre vet om han jagar sig själv eller någon annan. Hon som tycker att man ska tänka lite positivt, hennes karriär kan faktiskt bli hur framgångsrik som helst. De som lever för att läsa. Hon som ska stämma hela världen. Hon som hatade den hon blev. Och besten som kanske finns inom oss alla.
Mot fyren - jag vet inte vad jag ska göra med resten av sitt liv handlar om längtan efter att vilja överlämna sig till något som vi inte förstår. I en samling sekvenser får vi följa ett antal personer som alla kämpar med känslan av att ha tappat kontrollen. Boken är en sällsam, snarare än en traditionell, fristående fortsättning på romanen 1989- leva eller överleva.


Gunilla Jensen arbetade under många år som dramaturg vid Sveriges Television, där hon bland annat arbetade mycket nära Lars Molin och blev en del i hans tv-familj. Hon har fortfarande dramaturguppdrag för SVT och medverkar även regelbundet som dansskribent i Svenska Dagbladet. Nu är hon aktuell med den personliga boken Lars Molin – mitt i berättelsen, där hon följer den folkkäre författaren och regissörens liv.

Gunilla Jensen är aktuell med biografin Lars Molin – mitt i berättelsen. En personlig bok där hon följer den folkkäre författaren och regissörens liv.


Vi bad Gunilla Jensen berätta lite mer om sig själv och arbetet med biografin.

– Jag gick i pension från mitt arbete som dramaturg vid Sveriges Television för några år sedan. Förutom att jag har skrivit boken om Lars Molin, vilket tagit det mesta av min tid under nästan två år, har jag i dagsläget ett par dramaturguppdrag för SVT och medverkar regelbundet som dansskribent i Svenska Dagbladet. Jag är också aktiv i flera föreningar som ägnar sig åt dans, opera och teater. Jag har tidigare skrivit en bok om Bo Widerberg och en bok om hur jag gav en njure till min bror.

När det gäller litteratur är jag allätare men avgjort mycket intresserad av memoarer och biografier. Kopplar gärna av med en spänningsroman och tycker om att läsa lyrik. Nyfiken på den nya danska poesivågen. Återvänder ofta till favoritförfattare som Dylan Thomas och Dorothy Parker. Senast lästa bok: Britt-Marie Mattssons När kriget kom till Lyckholm; en gripande släktkrönika från första världskriget.

Som person är jag utåtriktad och vänsäll. Envis och nyfiken. I privatlivet har jag drabbats av många svåra förluster och tidigt fått lära mig att liv och hälsa inte är något självklart, även om vi som lever i Sverige har dragit en vinstlott. Jag har ett rikt socialt nätverk, både i och utanför Sverige.

Jag älskar Stockholm med sitt rika kulturutbud och har sommartid ett vattenhål i Falkenberg, bland släkt och vänner.

I vår är du aktuell med en biografi om Lars Molin. Hur kom det sig att du skrev denna bok?

– Våren 2013 fick jag ett mail från Lars Molin-sällskapet med en fråga om jag kunde tänka mig att skriva en bok om honom. Jag kände Lasse väl och jobbade som hans dramaturg framför allt under 80-och 90-talen. Jag kunde inte motstå frestelsen, fast jag visste att det skulle innebära en mycket omfattande research, eftersom Lasse fick så mycket uträttat trots att han dog vid 57 års ålder. Att skriva boken har varit en spännande resa full av minnen och tv-historik.

När träffade du Lars Molin första gången och under hur många år arbetade ni tillsammans?

– Jag träffade Lasse första gången 1972; det var i samband med hans tv-serie Tjocka släkten. Vi jobbade kontinuerligt ihop från början av 80-talet och fram till och med hans sista produktion Ivar Kreuger.

Hur skulle du beskriva arbetet som dramaturg?

– Dramaturgens arbetsområde är texten. Man jobbar med författare och regissörer, anpassar och bearbetar manus, i mitt fall för tv-mediet. Man ägnar sig åt strukturen, händelseförloppet, karaktärerna och miljön, dialogen. Man är ett bollplank, det kan handla om allt ifrån inspirationskällor till hur berättelsen ifråga kan visualiseras. Det kan gälla att följa ett projekt från idé till inspelningsmanuskript, som jag under årens lopp flera gånger har haft glädjen och förmånen att få göra, inte bara med Lars Molin utan också med Jonas Gardell och många andra. Det kan också gälla att bearbeta en klassisk teaterpjäs, som Ibsens Hedda Gabler, tillsammans med regissören Margareta Garpe eller att tillsammans med regissören Inger Åby skriva ett filmmanus till operafilmen Rucklarens väg.

Jag har också skrivit egen dramatik för scenen och för tv. Just nu kan man på SVT:s Öppet Arkiv se min tv-pjäs Behöriga äga ej tillträde, som handlar om Sveriges första kvinnliga jurist, Elsa Eschelsson. En fiktiv berättelse baserad på en sann historia från en angelägen och aktuell tid i svensk kvinnohistoria, med bland andra Anita Ekström, Lars-Erik Berenett och Lena T Hansson i stora roller – samtliga även Molin-aktörer. Bakom kameran Jan-Hugo Norman, som också var Lars Molins främste fotograf.

Du är också dansexpert och medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet. Hur är det att bevaka dans i Sverige i dag?

– Redan som barn tog jag balettlektioner; dans har alltid varit en hjärtefråga för mig. Jag har skrivit om dans sedan mitten av 70-talet, från början av 80-talet för Svenska Dagbladet och även för utländska specialtidskrifter. Det är mycket roligt att skriva om dans; att få tillfälle att förmedla starka och viktiga upplevelser till läsarna och att sprida kunskap om något som man brinner för, det är ett privilegium. Dans är ögonblickets konst, rörelser uppstår och förflyktigas och just därför är det så spännande att arbeta med att sätta ord på vad man ser.

För den som är nybörjare på Lars Molin – vilken film skulle du rekommendera att man börjar se?

– Lars Molin är inte ”svår” – han berättar rakt och enkelt, ibland vemodigt, alltid med humor och värme. Kunglig Toilette, Saxofonhallicken och Potatishandlaren kan vara en bra ingång till hans värld av skrönor och vill man ha en serie att försjunka i så är Tre kärlekar att varmt rekommendera. Sedan är man absolut mogen för Den tatuerade änkan och många andra filmer och tv-serier.

Gunilla Jensen och Linda Skugge är gäster på Bokens Afton, 9 sept kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.

Höstbokfestivalen, lördag 5 september

INSTÄLLT: Tina Ahlin och Ylva Bergqvist är gäster på Bokens Afton

$
0
0
 Tina Ahlin har sedan Tinas Trädgård i TV4 samlat material, fotat och skrivit denna bok.

Tänk dig en bok fylld med somriga recept från trädgården, skärgården och fäboden, med ömsint poesi och de vackraste visorna! Här är sommarboken med allt detta, en riktig sommarbok med alla ljuvligheter du kan njuta av under denna kanske vår mest efterlängtade årstid eller en bok att plocka fram när du längtar dit Oavsett om du vill plantera malvor eller örter, göra snaps eller röka fisk, får du inspiration till att börja här.

Om sommaren sköna är en kärleksfull bok som tar dig med från torparträdgården till skärgården, via fäboden. Goda, nyttiga livsbejakande tips och recept, ömsint poesi, ljuv musik och inte minst gammal kunskap från svunna tider. Så vill du inte hoppa i den kalla fjärden har du här en riktigt lycklig sommarbok att djupdyka i!

Tina Ahlin har sedan Tinas Trädgård i TV4 samlat material, fotat och skrivit till denna bok. Material från gamla receptböcker, från mun till mun, och inte minst från många timmar av eget skapande i både trädgård och skärgård. Det är med passionerat hjärta Tina berättar om sina älskade torparblommor och örtkryddor, om de finaste snapstipsen från skärgården. Om Karl-Gustafs getost på fäboden i Grunuberg och Kurre i Hangös rökta flundra. Björnbärsvin, johannesörtssnaps och ringblomssalva. Om fjärilar, humlor, poesi och punsch och som örten på laxen så bidrar några av Tinas vänner och kollegor med sina bästa snapsvisor!




Ylva Berggvist är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som matkommunikatör, stylist och receptmakare. Hon har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar. Detta är hennes första bok. - See more at: http://www.bonnierfakta.se/forfattare/b/ylva-bergqvist/#sthash.ayhrMS5R.dpuf

Ylva Berggvist är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som matkommunikatör, stylist och receptmakare. Hon har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar. Detta är hennes första bok. - See more at: http://www.bonnierfakta.se/forfattare/b/ylva-bergqvist/#sthash.ayhrMS5R.dpuf
Ylva Bergqvist
är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som matkommunikatör, stylist och receptmakare. Hon har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar. Detta är hennes första bok

Soppan gör comeback som smart och närande måltid! Värmande, goda, snabba, matiga, lätta, smakrika och med möjlighet att variera i all oändlighet: Här bjuds vi på 52 varierade och härliga sopprecept, en i veckan om man så vill!
Variationen är rik både i konsistens och råvaror, några är snabba och passar väl till vardags, ett kapitel är fyllt med vegetariska soppor, ett med klassiker med en twist, några är svalkande och passar perfekt en varm sommardag och andra är lite festligare med lite lyxigare råvaror.
Råvarorna täcker allt från gröna ärter och tomat, spenat, sparris och svamp, fisk och skaldjur, kyckling, lamm, linser och bönor – här finns allt och lite till!
Dessutom får vi några bröd, röror, toppingar och strössel att förhöja måltiden med.

Fresta dina smaklökar med en rykande het tallrik med t ex:

Rostad tomatsoppa med citronbakad fetaost
Ricottagnocci i citronbuljong med mozzarella
Laxchowder med citron, potatis och fänkål
Grönkålssoppa med baconströssel
Malajisk laksa med pumpa, nudlar och kyckling
Majssoppa med kyckling och korianderolja
Nudelsoppa korean style med biff och marinerade böngroddar
Misosoppa med spenat, kyckling och rostad sesamdressing
Borstj med syrlig äppelsallad
Ängamat med citronstekta brödkrutonger
Sparrispotatissoppa med friterad purjolök, ägg och rom
Skaldjurs- och musselsoppa med kokosgrädde och citrongräs
Pho - Vietnamesisk köttsoppa med ribs, nudlar och örter

Ylva Berggvist är utbildad kock och ekonom. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som matkommunikatör, stylist och receptmakare. Hon har gjort närmare 1000 recept till olika företag och tidningar. Detta är hennes första bok. - See more at: http://www.bonnierfakta.se/forfattare/b/ylva-bergqvist/#sthash.ayhrMS5R.dpuf
Detta event är inställt. Tina Ahlin återkommer i maj 2016 och Ylva Bergqvist kan du möta på vår Julfestival den 5 december.

Anna Jansson signerar lördag 19 september, kl 14.30

Viewing all 192 articles
Browse latest View live